hétfő, június 15, 2009

Megemlékezés az Ipoly partján

Templomunk tövében néhány éve készített gyalogos fahíd teszi lehetővé, hogy a két ország állampolgárai találkozzanak anélkül, hogy több 10 km-t utaznának fölöslegesen.
Hétvégén (2009.06.13.) kicsiny falum Ipolyvarbó kulturális élvezeteket kínált az oda látogatóknak. A templom és annak környéke adott otthont a már sokadszor megrendezett ünnepségeknek. A magyarországi oldalon felállított Trianon Emlékkereszt tövében, ami egy kis dombon áll, történtek az események.
16:00-kor indult körmenettel az örhalmi templomból, majd a kereszt tövében elénekelték Szent István Litániáját (végén áldás a Szent István ereklyével, majd elhangzott a Himnusz). A két falu polgármesterének - Kanyó János (Őrhalom) és Zólyomi Károly (Ipolyvarbó) - köszöntője után több beszéd, magvas gondolat és minősítő szólnoklat hangzott el, több fellépő (sajnos nem sikerült pontos listát szereznem a fellépőkről, ezért inkább nem említenék senkit névszerint, nehogy kihagyjak bárkit is...), műsora szinesítette a programok sorát (köszönet érte).
Ezek után - templomunkban hagyományosnak nem mondható - koncert vette kezdetét a templom középső hajójában a Balassagyarmati Kamaraegyüttes előadásában. Elmondhatom, hogy nagy élmény volt számomra, ugyanis a templom akusztikája gyönyörű hangzást adott a koncertnek. Remélem ez amolyan hagyománnyá válik és több érdeklődőt is odavonz majd!
A templomi koncert után kezdetét vette az est fénypontjának számító Szörényi-Bródy szerzőpáros által írt István a király rockopera az érsekújvári Kistérség-Színtársulat tolmácsolásában. A előadás rendezője jól felismerve a hely adottságait, kihasználva a környezet adta lehetőségeket a nézőtéret és a hidat is úgy használta, mint díszletet, ezzel felejthetetlen élményt és látványt nyújtva a közönségnek. Nagyon ügyesen és professzionálisan játszottak. A hangosítás is kifogástalan volt.
Nem járok haza csak kéthetente, de nem bántam meg, hogy most haza látogattam. További képek a galériában találhatók. Amennyiben valakit érdekelnek a fotók teljes méretben, küldjön egy email-t a mail"kukac"robertfagyas.sk-ra!

8 megjegyzés:

baowah írta...

a gitaroscsajt blokkolnam.

robertfagyasblog írta...

:-) Tényleg nagyon helyes. És a hangja... no, az is nagyon szép...

baowah írta...

jo organummal sikit es dallamosan nyogdecsel?

robertfagyasblog írta...

Ne légy már ilyen sötét! Tényleg szép a hangja. És nem csak a hangja... :-)

baowah írta...

mé' ne lehetnek sotet? mi a francnak az ertelmisegi korites, ha tetszik egy jo no, es az ember elkepzeli, hogy hemperegni is jo lehet vele.

vagy olvassa a blogod a fel falu, es parazol, mi te kis hunczut? :)

Nobody's Home írta...

:D:D:D
kis hunczut! :D:D:D

robertfagyasblog írta...

:-D Jaj, Baowah! Te sem fogsz már soha megváltozni :-)

baowah írta...

ennyi evesen? lassan mar belepek a ven kecske is megnyalja a sot kategoriaba.

de valoban bajosan morcosan nez kis gityos a pingvinjelmezben. te is szurnad, en is szurnam, ki nem szurna?