szerda, szeptember 16, 2009

Jánošík , popcorn, cola...

Tegnap áldoztunk a filmkultúra oltárán. Mozit látogattunk a MAX-ban itt Dunaszerdahelyen. A nagy beharangozás után kíváncsisággal töltött el, vajon milyen lett az új Jánošík film. Poci és Bigyi társaságában be is ültünk. Kb. tizen voltunk a moziba. Maga a mozi mint helyszín nagyon szimpatikus volt. Kényelmes székekkel, elegendő hellyel a lábaknám. A filmről viszont nem tudok ennyire pozitívan nyilatkozni.

Eléggé hosszúra sikeredett. A helyszínek kiválasztása tökéletesre volt, szerintem a színészek is nagyon tehetségesen játszottak, de a rendezés nem tűnt annyira nagyon profinak. Ami feltűnt mindjárt az elejétől, hogy az egész film túl sötét volt. Nem voltak élénk színek, világos égbolt, nappali fény. Mondjuk azt is el tudom képzelni esetleg, hogy a 2458-ik kópiáját néztük az eredeti filmtekercsnek, de akkor meg minek vetítenek nem megfelő minőségű filmtekercset... Node ezt nem én fogom eldönteni. Aztán annyira erőltették a "válamon van a kamera, amitől úgy tűnik, mintha benne lennék a történetbe" dolgot, hogy ettől lettek élvezhetetlenek a pörgősebb jelenetek. Annyira mozgott, annyira rezgett minden, hogy az ember beleszédült és az már átlépte a zavaró határt. És hát hangzásilag sem nyűgözött le...Most lehet, hogy jól lehúztam a filmet, de azért örültem, hogy megnéztem. De azt nem értem (ezt a Honfoglalás c. filmnél sem értettem), hogy miért kellett hogy külföldi színész alakítsa a főszereplőt...? Mintha nem volna hasonló karakter a szlovák színészek soraiban. Pedig biztos van, sőt szerintem legalább annyira tehetséges.
Node, ez is csak az én saját véleményem. Amin viszont jót derültem az az volt, hogy a film kezdő kockáiban kettes sorba masírozó katonák a "Csinom Palkó"-t énekelték :-) Most vettem csak észre, hogy Kassáról ismert színész ismerősöm Bocsársky Attila is játszott a filmben.
Aki szereti az ilyen "happy end" mentes történelmi jellegű filmeket, az azért bátran nézze meg. Remélem ezzel a néhány sorral nem vettem el senki kedvét ettől a filmtől!

3 megjegyzés:

Bigyor :) írta...

Nekem az tetszett, hogy a rendezesben besegitettek a lengyelek, cseh szinesz jatszotta Janosikot es magyarul enekeltek az elejen. Ilyen egy szlovak film :).
A korulmenyekhez kepest jora sikeredett a film, szvsz. A szineszek ugyesen jatszottak, a kamera allasok neha viccesek voltak, viszont egeszeben veve nekem tetszett.

robertfagyasblog írta...

:-) Hát igen. Komoly támogatógárdát vonultattak fel a film elején. Annyi volt a szponzor, hogy csak na. :-)
De igazad van. Végülis nem lett rossz a film.

Edmár Béla írta...

nekem eleve ez a kedvenc műfajom... úgyhogy azt kell mondjam, tetszett, és szeretem és meg fogom nézni otthon is, hátha nem lesz hányingerem a harci és gyors jelenetek, zavarosságától. tökéletesen követhetetlenek voltak. az egyetelen élvezhető rész az volt mikor vivott a furcsa megeleg ripaccsal... :)

tegnap hazamentem és nekiestem a zinternetnek, hogy elolvassam milyen volt a film amit láttam. :) az egekig magasztalták az operatőri munkát... soha nem fogom megérteni, hogy egy filmkritikus hogyan gondolkodik...