vasárnap, október 25, 2009

Gyúrunk w@zeg - izmos embereket fotóztam

Ez a hétvége sem volt túlzottan egyhangú - legalábbis, ami a szombatomat illeti. Sajnos nem tudtam hazamenni, bevállaltam egy fotózást, dolgoztam. Egy testépítő versenyen vettem részt. No, nem kell félreérteni! :-))) Attól én nagyon távol állok... Ez volt az első alkalom, hogy ilyen versenyt rendeztek itt Dunaszerdahelyen.
A verseny főszervezője a helyi Arena TEAM sportszervezet volt. Egy kicsit tartottam tőle, hogy majd milyen lesz, mert eddig nem nagyon kértek fel rá, hogy fotodokumentáljak egy ilyen eseményt. Eddig ilyen fotózásokat, csak a saját szórakoztatásomra csináltam. A helyszínre érve megkerestem az egyik főszervezőt, begyűjtöttem egy kitűzőt......és csodák csodája megnyílott minden ajtó előttem - fotóztam a kulisszák mögött, sőt még az öltözőkbe is bepillanthattam :-)

A győztesek
A fényképezőm sem unatkozott. Kb. 850-900 képet csinálhattam :-) A verseny 11 körül kerdődött egy kis csúszás miatt és este 8 körül ért véget. Eléggé el volt már fáradva mindenki - engem is beleértve :-) Örültem, hogy kipróbálhattam, hogy milyen lehet egy ilyen eseményt fotózni. Sok apró trükköt tanultam, tapasztaltam. Ezek olyan semmiségek, ám fontos dolgok, amik a következőkben meg tudják könnyíteni majd a dolgomat. Remélem a készített fotók tetszeni fognak a szervezőknek! Majd kiderül :-)

6 megjegyzés:

e1 írta...

Te ember! Mi az az 1/30s idő 87mm gyújtótávolság mellett?

robertfagyasblog írta...

e1! De miért is? Mi a gond?

e1 írta...

Szemet szúrt, hogy az egyik fotón bemozdulnak a csajok, azaz az élesség hagy kívánnivalót maga után. Az EXIF aztán elárulta, hogy hol a bibi.
Az általában kézből megtarható záridő másodpercben az aktuális gyújtótáv reciproka, vagy ettől rövidebb - ezt a mondatot tudni kell még ha hajnali 3-kor is kérdezik tőled és függetlenül attól, hogy éppen képstabilizátoros géped/objektíved van. Ha ezt a szabályt megtanulod rendszeresen használni, akkor radikálisan fogod tudni csökkenteni az életlen fotók szomát. :-)

robertfagyasblog írta...

Ohhh! :-) Nem vagy semmi. Én nem tartom magam profi fotósnak, inkább csak lelkes amatőrnek és ha már az exif-eket lested, akkor láthattad, hogy vaku nélkül fotóztam. És hát igy nem nagyon variálhattam. És mivel fényből nem volt túl sok,próbáltam megtalálni a lehető legjobb megoldást. Köszi a jótanácsot :-)

e1 írta...

Robi, ennek semmi köze a profizmushoz és amatörizmushoz, ez olyan alap szabály, mint a kuplung használata vezetéskor. Persze nem kell használni, de kuplunk nélkül kicsit nehezebb lesz váltani. ;)
Ami a fényt illeti, nem veszem be, hogy kevés volt, mert az EXIF azt mondja, hogy ISO320-on lőtted a képet. :P

Rekapituláció:
ISO320
F5.0
87mm (35mm EQ)
1/30s

Ha az ISO-t beállítottad volna 800-ra, akkor az idő lehetett volna 1/80s úgy, hogy a kép nem változik meg. Javaslom, hogy olvass utána az idő/érzékenység/rekesz trió összefüggéseinek. Tudom, hogy sok az egyszerre, de ha nem akarsz automata üzemmódban működni, akkor ezeket jó pontosan ismerni, így mindig fogod tudni, hogy az adott fényviszonyok között hol van a felszerelésed határa. Ez esetben még messze voltál a határoktól.

robertfagyasblog írta...

:-) Köszönöm az oktató jellegű tanácsadást. Megszivlelendő. Utána fogok olvasni. Tuti. Még egyszer köszi ;-)