hétfő, november 02, 2009

Ipolytarnóc, ősmaradványok, 4D-s mozi - kirándultunk

Újra kellemes arcát mutatta az ősz ezen a hétvégén. Hűvös volt ugyan, de a nap kellemesen melegített. Szombat reggel még eleget tettem azon kötelezségemnek, hogy autómon lecseréltem a nyári gumikat téliekre, ugyanis már egyre hidegebbek a napok és kitudja, mikor lep meg minket az időjárás valamilyen "égi áldással".
Péntek este egy kis helloweenes töklámpás várt, mikor megérkeztem...
Szombat hajnalban is :-) amolyan jéggé formálódott zúzmarás réteget kellett letakarítanom az autó ablakairól. Délelőttöm a kerékcserékrol szólt, majd délután aztán útrakeltem. Először is Ritaért mentem, majd így kettesben (+ Georgio) elindultunk úticélunk felé. A cél Ipolytarnóc volt. Ez a kis falu Nógrád megye legészakibb települése. És hogy mi található itt? Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Több mint 20 millió éves leleteket rejtő táj varázsolt el minket.
A Tanösvény bejárata
Már odaérkezéskor a fogadóépületnek volt valami kellemesen hívogató jellege. Pontosan nem is tudtuk, hogy mennyi élmény fog várni minket. Alaposan meg is lepődtünk. Kalandozásunkat egy eddig számomra is ismeretlen 4D-s mozival kezdtük - hűűűűű, csak úgy mozgott a 4. dimenzió :-))), no meg a szék alattunk. Hatalmas élmény volt. Aki teheti és van rám lehetősége (és gyomra hozzá...), az próbálja ki! :-)))
A mozi után elindultunk a Tanösvény felé, ahol kedves idegenvezetőnk várt minket. Gyönyörű területen haladtunk keresztül. A fák lehullott leveleitől még gyönyörűbb volt az erdő. Leírhatlanul szép volt. Megtekintettük az idegenvezetőnk által bemutatott ősmaradványokat, még egy 3D-s - a területen 20 millió évvel ezelőtt élő ősállatokat bemutató filmet is megnéztünk.
Megkövült fa
Majd kellemes beszélgetést folytatva tértünk vissza a Tanösvény bejáratához. Vissza sétáltunk a bejárathoz és még a Bükkábrányi fákat vettük szemügyre.
Rita idegenvezetőnk társaságában
Elmondhatom, hogy számomra felejthetetlen élmény volt ez a kis kirándulás és bízom benne, hogy még sikerül meglátogatnunk ezt a csodálatos helyet, ami egyre varázslatosabb lehetőségeket fog az odalátogatók számára kínálni. Jelenleg is folyik a terület kiépítése és bővítése. Ajánlom mindenki figyelmébe. Tényleg gyönyörű a hely.
Hmmmm... Micsoda nap volt, és micsoda hétvége... :-))))))

7 megjegyzés:

GR írta...

Hát amikor Losoncon voltunk nem is tudtam, hogy ilyen közel vannak ősmaradványok. Bizonyosan kitértünk volna erre. Nem baj, majd legközelebb...

robertfagyasblog írta...

Bizony Robi! Ott voltatok a közvetlen közelében...

Bigyor :) írta...

tavasszal ha kisüt a nap és a hömérséklet 20 fok körül lesz Pocival mindenképp megejtünk egy körutat arrafelé. A jó idegenvezetés pedig garantált :)
Jaaaaj, mikor lesz már tavasz és napsütés ???

robertfagyasblog írta...

Bigyi!
Én magam is úgy vagyok ezzel, hogy csodálkozom, hogy mennyi szép hely van ott a környékünkön és eddig nem láttam őket. Én örülök a legjobban, hogy ezt most bepótolhatom (bepótolhatjuk).

Az idegenvezetést meg megoldjuk :-) Örülök, hogy felkeltették az érdeklődésedet a beszámolók, amiket a kirándulásokról irok :-)

No, csak jöjjön a tavasz! :-)

Bigyor :) írta...

Rengeteg szép hely van itt is. Télen felkészülök rendesen és be kell barangolni HUN / SK földet. Utána jöhetnek az osztrákok és igy tovább ... tovább

... a tavaszröl menyus örökzöld idézete jut eszembe, tudod hogy van ??? :)

robertfagyasblog írta...

Nem. Hogy van? :-)

Bigyor :) írta...

Küldök egy linket inkább :)
http://index.indavideo.hu/video/Itt_a_tavasz_dagad_a_fasz
Érdemes megnézni, anno még a nyulnyomon is posztoltam, beteg müvészlélek eszmefuttatása az élet nagy dolgairól