hétfő, január 03, 2011

Samyang 8 mm f/3,5 - kóreai halszem...

Pár napja meghozta a futár. Megrendeltem a photonet.sk oldalán a Samyang 8 mm f/3,5 Aspherical IF MC Fish-eye névre hallgató objektívjét. 2 nap kellett, hogy meghozzák.
Nem voltam otthon, mikor meghozták, de még este, mikor hazaértem kicsomagoltam. Az objektív kórea valamelyik rejtett gyárából került hozzám :-) Hogy jó áron tudják adni nem tettek bele autofókuszt, ami nem is annyira fontos elvárás ebben az esetben, mivel gyújtótávolsága miatt nagyon egyszerű vele az élességállítás, sőt, az esetek többségében egy-két métertől a végtelenig minden éles lesz a képen. Technikai adataiból kiderül, hogy az objektív amúgy APS-C méretű szenzorhoz lett optimalizálva, 180°-os látószöge van, halszemes torzítás mellett.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy hasonló árkategóriában lehet kapni 85 mm-es fix objektivet 1,4-as fényáteresztó képességgel. Ebben sincs autofókusz... No, ezt már nem biztos, hogy bevállalnám. Különleges hangulatot ad a fotóknak ez a halszem efektus. Nagyon tetszik. Örülök, hogy megleptem magam karácsonyra ezzel a kis "játékos", érdekes hangulatot fényképeknek kölcsönző objektívvel. Még nem fotóztam vele túl sokat, de azt elmondhatom, hogy megérte az árát. Lehet, hogy a Nikon által gyártott halszem kényelmesebb kezelhetőséget biztosít, de a 10,5mm-es f2.8-as objektív ára 718 euro. Szóval ha az 1/3-áért megvehetem a kóreait, akkor....???? Jó-jó, ez csak az én véleményem, de szerintem, akkor sem volt rossz vétel.
Itt van néhány fotó, amit az objekvívvel csináltam (+ a fentiek):


Ugye érdekes hangulatúak a fotók?

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Régóta szemeztem egy hasonló objektívvel, de a képeidet látva eldöntöttem, hogy nekem is kell egy ilyen. A problémám csak az, hogy Budapesten csak 83-89e forint körüli összegért láttam. Nem tudod véletlenül, hogy ahonnan Te vetted szállítanak-e Magyarországra? Garanciát ilyenkor lehet itthon is érvényesíteni?

Bármiféle válaszod és segítséged előre is köszönöm.

üdv,

M

robertfagyasblog írta...

Szia M!

Hát ha euróba számolom át a 239-et (jelenleg), nálunk 65 000 Ft körüli az ára.... Még egy kis matek és kiderül, hogy durva 70 eurós árkülömbség van (most)... Ez tényleg durva...

Megnéztem, hogy hol van a cég központja ahonnan én rendeltem. Martin (Turócszentmárton)... Ez eléggé az északi régió felé van... Nem tartom valószinűnek, hogy Magyarországra postáznának... de, irok nekik és megkérdezem.
Azt meg, hogy garanciával hogyan lesz, ahhoz meg egyáltaláln nem tudok hozzászólni...

Robi

Névtelen írta...

Szia!

Köszönöm a gyors választ és a segítséget. Tényleg durva azért, hogy ekkora különbségek vannak, nonszensz. Most találtam egy lengyel boltot ahonnan elvileg szállítanak eu-n belül, de ott 250eur körül van az ára. valóban köszönöm a segítségedet és várom a fejleményeket.

köszönettel,

M

robertfagyasblog írta...

Szia!
Írtam a cégnek. Jött is egy gyors válasz. Idézem :-)

"Dobrý deň,

do zahraničia štandardne neposielame, okrem ČR, kde sa dá tovar poslať aj na dobierku. Do iných krajín vychádza doprava drahšie, v závislosti od hmotnosti a ceny kvôli poisteniu a je nutná platba vopred v EUR na účet.
Takže závisí od konkrétnej objednávky, podľa nej by som vám vedel povedať, koľko by stála doprava.

S úctou,

Miroslav Tomašovič"

....ami tömören annyit jelent, hogy általában Csehországon kívül nem szoktak küldeni csomagot - ott lehet kézbesiteni készpénzes fizetéssem is. Más államokba a szállítás költségesebb a csomag súlya, biztosítása miatt. És a fizetés előre és Euróban történik...

Szerintem az a 250 eurós ár (már ha ez tartalmazza a postaköltséget) az már jónak mondható.

Még visszaírok a cégnek hogy miről is volna szó pontosan és hogy adjon pontos árat.

robertfagyasblog írta...

Szia M!
Kiderítettem. 17-25 euróig terjed a postaköltség... Hát szerintem a lengyel bolt ajánlata jobb... No, a lényeg, hogy ezt derítettem ki... Remélem tudtam segiteni!

Névtelen írta...

Hello!

Akkor szerintem írok egy mailt a lengyeleknek.. nagyon szépen köszönöm a segítségedet és köszönöm, hogy ennyit fáradtál vele.
Remélem hamarosan meglesz a cucc, mivel már nagyon kíváncsi vagyok mit tud valóban az obi.
Még egyszer köszönök mindent,

Üdvözlettel,

M

Névtelen írta...

en itt vettem, ups futar hozta lengyelorszagbol par nap alatt, minden siman ment
perpill 223 font kb 70 rugo
http://stores.ebay.co.uk/Mikes-Camera-Accessories

zoliee írta...

szia Fagyi, véltlenul rabukkantam a blogodra, en is most gondolkozok egy halszemben, ki is neztem a Samyang 8-at,

jo lenne elotte kiprobalnom, nem készulsz a Nyitrai autoszalonra? mi oktober 1. en leszunk ott. ha esetleg jossz hozd magaddal az obit. kosz :)

udv: Boholy Zoli

robertfagyasblog írta...

Szia Zoli!
Ha megyek, akkor tutira ott lesz velem a 8mm-es is :-) Nem mennék nélküle sehova :-) Az obijaim közül talán ezt kedvelem a legjobban. Kicsit fura, hogy egyáltalán nem kommunikál a géppel (mindent manuálisan kell beállitani), de nagyon szeretem.

Unknown írta...

Szia Robi!

Nekem is van egy ilyen obim. Azt kell mondjam kötelező darab ennyi pénzért.
A kételkedőknek mondom nézzenek szét nálam hátha kedvet kapnak mégis.
http://panoramas360x180.blogspot.com/

üdv.
Laci

Unknown írta...

Szia!
Én már nagyon régóta szeretnék magamnak egy samyang halszemet épp azokból az indokokból, amiket írtál.
Keresgéltem is, de olcsóbban a Te vételáradnál mégsem találtam. Tudnál nekem segíteni a beszerzésben? (budapesti vagyok)
Előre is köszi válaszod!
Tisztelettel: G. Levente

robertfagyasblog írta...

Kedves Levente! A bal oldali üzenetküldővel küld el az email címedet és megdumáljuk, mit tudunk elkövetni ezügyben. Vagy még feljebb az email címre! Üdv: Robi

zsombi írta...

Helló!
http://www.ebay.co.uk/itm/Samyang-8mm-f-3-5-CS-II-Aspherical-Fisheye-Lens-for-Nikon-F-mount-CSII-brand-new-/390706236442?pt=UK_Lenses_Filters_Lenses&hash=item5af7e80c1a Innen szeretnék rendelni majd az elkövetkező időben halszemet, csak azt nem értem, hogy miért canon bajonettes objektív van a képeken és miért Samyang 8mm f/3.5 CS II Aspherical Fisheye Lens neve? Mert a nikon bajonettesnek ez a neve: Samyang 8mm f/3.5 Asph IF MC Fisheye viszont azt írják hogy amúgy meg nikon bajonettes szóval akkor jó kell lennie egy nikon vázhoz.

robertfagyasblog írta...

Szia Zsombi! Utánanéztem és egy másik oldal szerint is http://www.photonet.sk/shop/samyang-8-mm-ae-fisheye-cs-ii-nikon/p_20025.html

... itt is létezik ilyen. Mstanában nem foglalkoztam ezekkel az objektívekkel ezért nem is nagyon tudok magyarázatot adni. Még valami: Nem tudom, hogy ebay-ről mernék-e rendelni objektívet... Messziről jön, van abból az objektívből mindenhol az út során... Szóval inkább valahonnak közelebbről próbálnám inkább a helyedben. De ez csak egy jótanács.

tris írta...

Szia!

Tegnap workshopon (ami nagyon jó volt, kér hogy nincs további része:)is néztem ezt az obit, most rákerestem a neten és elég jó képeket találtam. Az ára sem vészes, főleg ha a szlovák oldalról rendelem meg:) még gondolkozom rajta, de szerintem rendelek egyet:)
Trisz

tris írta...

ja és ezt találtam:
http://www.220volt.hu/Canon+EF+28mm+f+2.8+IS+USM

robertfagyasblog írta...

Szia Trisz! Én nagyon szeretem ezt a 8mm-est. Sajnálom, hogy nem tudtad kipróbálni - lévén, hogy Nikon-os az enyém bajonettje... A mellékelt 28mm-es árát, kicsit sokallom :) De köszi

Unknown írta...

Szia!

Én is vettem egy Samyang 8mm-t Canonra.
Nálam az van, hogy csak 0,3m-en éles a kép.
Ha 0,3 tól fölfelé tekerem, egyre életlenebb és végtelennél full homály, 3,5-22 rekeszeken is, közelre-távolra is.

0,3m-en 5,6-8 rekeszen élesek a képek.
Tapasztaltál ilyesmit ?

Renátó