hétfő, augusztus 15, 2011

Egy viharos Szent Korona ünnep Ipolybalogon

2011. augusztus 7-e volt, amikor 7. alkalommal rendezték meg Ipolybalogon (Balog nad Ipľom) a Szent Korona ünnepet. Reggel a 10:30-kor kezdődő szentmisére igyekeztünk a Kápolna-dombra.
Különböző programok követték egymást, több helyszínen. Az Árpád-kori templomban az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola diákjainak és az Erdőkertesi Kamarakórus hangversenye volt hallható.
A Kálona-domb tövében hagyományos magyar ételek bemutatója volt, kézműves kiállítás és vásár kapott helyet, helyi termékek bemutatója és vására csábította a kíváncsiskodókat. Gulyásfőzőverseny illata csalogatta a vendégsereget, miközben a színpadon az ipolybalogi Bukréta és Kisbukréta hagyományőrző csoportok előadása volt hallható, megzenésített versek voltak hallhatóak a Gondola zenekar előadásában, majd a jól ismert Lúdas Matyi története volt látható a Budapesti Utcaszínház előadásában.
Mi is körülnéztünk minden helyszínen, majd végül a templomi hangversenyen üldögélve, álldogálva kényeztettük füleinket.

... a hangverseny hallgatósága... egy ifjú hangverseny kedvelő...
Ez után elindultunk az esti koncertek helyszíne felé, ahol Derzsi György és Vadkerti Imre varázsolta el az összesereglett közönséget, majd az Edda mutatta meg mit tud :-) Szomorúan értettünk egyet abban a tényben, hogy Pataky túl sokat énekelteti a közönséget...

Azok a nagyon "Patakys" magas hangok valahogy nem nagyon voltak jelen... No, meg ez az erőltetett dolog a fiával... Hát valahogy nem voltak oda az emberek... Én sem. Rendben van, hívjon vendéget a koncertjére... de ne a fiával énekeltessen Edda számokat... Ez a dolog nem tetszett.
És ami még nem tetszett az a kiszolgálás az italokat árusító sátrak alatt... Volt ott egy olyan unott arcú kiszolgálónő... Fúúúúú... A mozgása, mint egy nyugdíjas csigaé... Kevésnek és szervezetlennek éreztem, ami ezen a helyen volt. Kb. fél órát álltam sorba egy kofolaért és ásványvízért... De kár ezen filozofálni :-) Ezen majd javítani kell!

A koncertek kezdete előtt hatalmas vihar kerekedett. Villámlott, zuhogott az eső, fújt a szél. A misére felállított sátrak alá húzódtunk az égi áldás elől. Izgalmas volt :-) Úgy kapaszkodtak az emberek a sátrak tartórúdjaiba, mintha a trolin kapaszkodtak volna :-)))

Végeredményben elmondható, hogy kellemes nap volt. Jól éreztük magunkat. Köszönet Ipolybalog :-)

8 megjegyzés:

plébános - Gyuszi atya írta...

az "ifju hangversenykedvelő" az én unokaöcsém :):):)

robertfagyasblog írta...

Hihihi! Helyes gyerek :-) A koncerten résztvevő hölgyeknek nagyon bejöttek az unokaöcséd fürtjei :-))) Láttam, mikor az egyik odaszólt a másiknak és mutogatott :-)

Rita írta...

bibibííí - én tudtam :-D csak sosem tudom, hogy melyik fiút hogyan hívják és nem mertem megszólítani a cuki kisfiút :-) (pedig szerettem volna) Máté, Mihály, Mátyás és ??? a legkisebb?

plébános - Gyuszi atya írta...

Matyi a legidősebb
aztán Misi,
aztán Máté,
aztán ő, Marci :D

Rita írta...

köszönöm :-)
nagyon szép kisfiú!!! "angyali" :)

Zsuzsa írta...

Mint az egyik főszervező, nagyon szépen köszönöm, hogy helyet szántál a blogodban a Szent Korona ünnepnek. És külön örülök a pozitív véleménynek, úgy érzem volt miért dolgozni.

robertfagyasblog írta...

Nincs mit köszönni. Én köszönöm. Jó volt ott lenni. Ügyesek vagytok :-)

Névtelen írta...

Zsuzsa!
Csinos voltál!