csütörtök, július 10, 2014

Helios-44-2 58mm / f2


Egy filmes Zenit géphez széria tartozékként szolgáló igazi orosz Helios-44-2/58mm f2 M42-es boldog tulajdonosa lettem a minap (DX vázon kb. 90mm az objektív gyújtótávolsága). 

... M42-es Helios a Nikon vázon ...

Azt tudni kell, hogy az M42-es menettel ellátott objektív nem passzol a Nikon gépehez. Éppen ezért az ebay-ről rendeltem egy közgyűrűt, ami kiváltotta ezt a "problémát". 


... egy igazi orosz ...

Először csak egy sima közgyűrűt rendeltem, de ennél sajnos észre kellet vennem, hogy az M42-es objektív a végtelenbe nem tudott élesíteni.

Éppen ezért egy olyan közgyűrű volt a megoldás, ami egy lencsetagot tartalmaz.


Miután el is meglett, az objektív teljesítette a hozzá fűzött reményeket. Teljesen manuális módban működik csak. Azon túl, hogy a közgyűrű segítségével a vázra kattan, szinte semmi  más kapcsolata nincs a géppel. 

Az objektívet portrézás (és kísérletezés) céljából vásároltam. Hogy bemutassam mire képes a Nikon vázra szerelt Helios objektív, modellem Rex (Nyalóka) lett :)


... itt igazán látványos mire képes a Helios ...

Néhány pillanatra még kimozdultam a természetbe, hogy készüljön néhány semleges felvétel is. Amit viszont el kell, hogy mondjak, mint tapasztalat, hogy tág rekesznél (f2, f2.8) távolra nem pontosan élesít a Nikon vázra rátekert Helios... A keresőben a kép témája élesnek tűnik, élesnek jelzi a gép, de a végeredmény nagyon messze van az "éles" képtől. 


 

... a példaként bemutatott képek nyers állapotukban kerültak a bejegyzésbe. 
Nincsenek utómunkázva ...

Viszont el kell, hogy mondjam, hogy a közeli portré minősége, hangulata (bukéja) simán lepipálja a Nikon 50mm f1.8 által közvetített képet. A Helios képei szerintem kicsit olyanok, mintha egy full frame géppel készültek volna. Talán épp ezért szerettem bele.

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv, lennél szíves belinkelni, ahonnan rendelted ezt a csodát? Mert énis körülnéztem és nem tudom melyik megbízható és jó ár\érték arányban. :(
Előre is köszönöm!!!

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia! Bocsi, hogy ne szólítlak sehogy, de nem írtad magad alá. Az objektívet a facebookon az egyik csoportban vásároltam az egyik tagtól. Megbeszéltük, találkoztunk és ennyi.

olyan csoportokban keresgélj, mint:
- Analóg-Filmes Fotózás
- Helios-photo-lovers
- F.A.V-Fotós Adok-Veszek/Csere-Bere
- Antik Fotós Adok-Veszek
- ...:Használt fotós cuccok börzéje:...
- Fotóbörze, használt eladó fotóscuccok
- M42, M39 és egyéb manuális objektívek, analóg fényképezők adok-veszek
- Fényképező Adok-Veszek
- Fotós csere-bere

Remélem segítettem!

Üdv: Robi

Bíró Ábrahám írta...

Bocsánat, telefonról nem volt erő ezzel foglalkozni, de nem trollkodni szeretnék, csupán segítséget kérek! Én rátaláltam a hivatalos honlapját. (http://helios44-2.com/?from=review&gclid=Cj0KEQjwwIKxBRDKhOz7ytT30vkBEiQAT1NaPVcMx-EvLQtNKwWRWXEl5VXHmy5_ZJIncxF2_h_0M_EaAi8X8P8HAQ) Szerinted érdemes lenne innen rendelni vagy várjam az alkalmat a csoportban? És igen, sokat segítettél/segítesz! Köszönöm! :)

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia! Nem is tudtam, hogy van hivatalos oldala :) 14 ezret nem adnék érte, még ha új is. Szerintem olcsóbban is beszerezhető.

Kérdezd őt: Eszenyi Dávid, +36206692806, info@cameraworks.hu

Mond neki, hogy tőlem van az elérhetőség. Szerintem neki lesz ilyenje és nem ennyiért.
Szép napot!

Üdv: Robi

HEmese írta...

Szerintem minél öregebb, annál jobb a "hangulata" a képeknek. Nekem egy Revue-m van 35 mm és egy Auto Revuenon 50 mm-es és csodaszépek, mindegyik kifogástalan és 1000 éves! :) Itt 5-6000 Ft-os tételekről beszélgetünk, én Jófogáson vettem az enyémeket, találkoztunk, felcsaptam a vázra és kipróbálod, ennyi. Nem kell túlpörögni, rengeteg van a piacon.

Kedves Robi! A közelre nem éles kép problémája nálam is fenn áll! Ennek két oka van, az egyik, hogy a közgyűrű lencséje rontja a képminőséget, a másik, hogy ezeknek az objektíveknek iszonyú érzékeny a fókuszgyűrűjük és ahol te még élesnek látod, de egy kicsit is továbbpörög akkor már ki is csúszott a tartományból. Ez a tiltshift és a bokeh ára :) Az én Revuenonomon pl kicsit "visszább" kell exponálni, tehát amit a gép élesnek érzékel, az előtt a pont előtt éles.
Azt olvastam, hogy meg lehet hekkelni az objektívet, hogy a sima közgyűrűvel is legyen végtelen, csak nem találtam még jó szakembert rá.
Amúgy szépek a Heliosos képek, gondolkodom hogy veszek olyat is a parkba, mert az enyém kicsit más hangulatú.

Szép estét!
Emese

Unknown írta...

Szia! En viszont segítséget kérnek! Egy nikon d3200on van egy helios 44m-6 ha le akarom venni az obit a vazrol

Unknown írta...

Kicsit akad nehezebben jon le! Ez mitől lehet? Sima adaptert használok nem lencséset! Koszi!!

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia! Bocsi, hogy csak most írok, de spam mappában landolt a hozzászólásod. Nem tudom miért akadhat levételkor. Mivel ott fém fordul fémen én egy kis "kenést" használnék (lehelet vékony rétegben, csak hogy elősegítse a fémlapok egymáson történő elcsűszását ). De ha használsz műanyag bajonettes objektívet, akkor ez nem biztos, hogy szerencsés, mert van az a kenőanyag, ami kikezdi a műanyagot... Szóval csak óvatosan :) Robi

Unknown írta...

Igen van műanyag bajonettes is....most mar könnyebben le tudom venni talan ra éreztem ? Viszont az adaptert tuti nem veszem le róla annyira rahuztam.....most szeretnek makró kozgyurusort is honnan erdemes es milyet beszerezni? Koszi a segítséget!!

Szabó Áron írta...

Kedves Róbert,

Kérhetnék abba segítséget, hol lehet olyan közgyűrűt kapni( mi a típusa) ami egy lencsetagot tartalmaz, és megfelelően működik a teljes tartományban az élesség állítás.

Üdvözlettel: Áron

Robert Fagyas - Fotós írta...

Kedves Áron!

A lényeg, hogy olyat kell keresni ebay-en, hogy:

M42 screw-mount Lens to Nikon Adapter (with glass)

Üdv: Robi

Szabó Áron írta...

Kedves Róbert,

Köszönöm a segítséget.

Üdv: Áron

L.Lorand írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
L.Lorand írta...

Szia! Tetszett az írás, jó hogy betetted a projekt képeket hozzá. Azt még meg tudod mondani, hogy egyébként lencse nélküli közgyűrűvel kb milyen távra tud fókuszálni, pár centi vagy pár méter inkább? Van aki azt mondja, hogy csak makro fotokhoz más meg, hogy portréhoz is simán.

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Lóránd!
Köszi. Nem igazán teszteltem tüzetesen az objektívet, csak azt tudom és tapasztaltam, hogy a végtelenbe nem tud élesíteni... Szerintem a portré belefér egyébként (már amit egy 50mm-től elvárhat az ember)... :)

Névtelen írta...

Helló.
Múlthéten hozzájutottam egy Helios M44-2-höz és beszereztem egy lencsetagos Nikon közgyűrűt is, azonban azt vettem észre, hogy az obi kis rekesznél (f2) nem zár le és ezért homályos egy kicsit a két. Leszerelve a gépről, belenézve a lencsébe vettem észre, hogy tekerve a rekeszválasztót, csak f11-ig zár, onnantól ugyanazon a rekeszen marad. Ez objektív hiba lehet?
Ha megnyomom a kis pöcköt, ami a régi Zenithnél gondolom a rekesz lecsapás volt, akkor lezár f2-nél is. Mi lehet a probléma?
Válaszod előre is köszönöm.
Gábor

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Gábor!
Azt ugye tudod, hogy ez nem úgy működik, mint a digitális gépeken? Itt a rekesz nem mozog (ugrik össze vagy szét) mikor ellősz egy képet.
Amit kitekersz az marad. Szóval a homályosság nem ettől lesz - legalábbis szerintem...

Ennek az obinak az elején van egy gyors rekesz zár. Amit ha beállítasz mondjuk f11-re, akkor a az f16-ra már nem tudod áttekerni a rekeszt. Vagy ha beállítod f5.6-ra, akkor csak attól lefelé f2 - f4-ig "működik" a rekesz. Nem lehet, hogy az van f11-re állítva? Mivel nem láttam nem tudok pontos diagnózist adni. De ha kell, összehasonlítási alapnak itt van az én Helios-om. Csak szólj!

Üdv Robi

Névtelen írta...

Helló!
Még kezdő vagyok, hobbiból fotózok. Nemrég szereztem be egy bridge gép után a Nikon d5100-am, ezután olvastam a Helios objektívekről.
Meglepve láttam,hogy apukám régi Zenit gépén is egy ilyen van 44m-4 es, vettem hozzá lencse nélküli adaptert mivel leginkább portrézásra használnám.
Lenyűgözött az eredmény, de lenne pár kérdésem a problémáimmal kapcsolatban.
Az első az, hogy ezzel nem működik a vaku? Szürkület után már nagyon zajosak a képek, vagy túl sötétek, vagy túl világosak.
A másik pedig, a színeket fakónak látom, mintha az egész kép picit ködös lenne, nem olyan élénkek színek,ezt hogyan tudom beállítani?
Válaszod előre is köszönöm
Üdv, Edina

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Edina!

Kérdéseidre próbálok válaszolni, de nem biztos, hogy tudok. Ezt a "túl sötéttek, vagy túl világosak" dolgot nem igazán értem.
Én nem használtam még vakuval, de nem hiszem, hogy ne működne. Vagy hogy ne lehetne vakut használni, ha ez az objektív van a gépen. Ezek a régi objektívek nem úgy működnek, mit a mai objektívek. A Helios rekesz lamelái nem mozognak(ugranak össze és szét), amikor exponál a gép.

A színvilága meg ilyen sajátos. Ajánlhatom azt, hogy készíts egy plusz színprofilt - szaturáld fel kicsit a színeket! Úgy hiszem a D5100 tudja ezt. Ha ezt az objektívet rakod fel, állítsd át a már megkészített színprofilt, ahol a színeket felturbóztad :) Ezt a megoldást el tudom képzelni... Vagy próbáld még ki színprofilnak VIVID módot! Lehet, hogy elég lesz ez is.

Remélem segítettem!
Ha kérdés van, kérdezz! Szívesen válaszolok (ha tudok)

Üdv: Robi

Névtelen írta...

Sziasztok! Most találtam az oldalt, és látom, hogy milyen problémákkal küzdötök. Igaz nekem Canon van- remélem ezért nem utáltok ki- Szóval több változata van az objektívnek. Van olyan amin van pöcök, és van olyan, amin nincs. Ez az eredeti gépen arra szolgált, hogy csak exponálás során "ugrott" be a rekesz a kiválasztott pozícióba. Ezt a mostani gépek nem tudják irányítani, ezért van olyan adaptergyűrű, amely peremes. Ez azt jelenti, hogy benyomja a kicsi pöcköt, állandóan. Így olyan mintha mindig exponálna a gép. Ennek mechanikája egy kicsi rugó, ami ha elfárad, lehet gond a lamellákkal. A világos és sötét problémára: ezeken a lencséken nem nagyon van réteg, ami segítené a becsillanást, stb. Ezért, amikor "ködös" a kép, akkor rossz szögben esik be a fény. A lencsetagos adapter valóban rontja a képet. Igazából az érzékelő, és az első lencse közötti távolságon múlik minden. Tudomásom szerint, meg lehet oldani másképpen is. Youtube-on van ilyen videó keressetek rá. Remélem tudtam segíteni...
üdv:MAreq

Robert Fagyas - Fotós írta...

Remélem tényleg segítettél! Köszönöm MAreq!

Unknown írta...

Szia, Pont ma jött meg a lecsés közgyűrű tök jó meg minden de nincs végtelen fokusz, a probléma ott van hogy a skálázás szerint csak 10méterig lehet betekerni mert útban van a gyűrűben a lencse. Találtam egy cikket most hirtelen nem találom ott az ürge megbontotta az optika gép felőli oldalát és tulajdonképpen berakott egy nagyjából 2 millis gyűrű ami semmi másra nem szolgál csak hogy távolabb kerüljön a szenzortól az egész objektiv. Szerinted megoldaná a problémám a dolog?

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Gábor!
Nem igazán értem mit rendeltél, de ami nekem van annál a lencse nincs útban és van végtelen fókusz...

Valami ilyenem van:

http://www.ebay.com/itm/Focus-Infinity-M42-Lens-to-Nikon-AI-F-Camera-Mount-Adapter-Ring-With-Optic-Glass-/121949377940?hash=item1c64bfd594:g:YiEAAOSwpDdVcu8V

Üdv: Robi

Unknown írta...

Szia, egész pontosan erről az oldalról ezt a terméket:
http://fotoplus.hu/termekeink/objektivek-es-tartozekaik/konverter-adaptergyuru-adaptertubus/jjc-m42-lencses-adaptergyuru-nikon-fenykepezogepekhez
Üdv Gábor

Ádám írta...

Szia!

Nagyon tetszik az első fotó. Szoktam ilyen objektívvel készült képeket nézegetni és gyönyörű a háttérelmosás. Jól látom, hogy azért nem túl éles?

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Ádám!
Szerintem lehet benne valami, hogy nem tű éles a kép. De ezeket az objektíveket én nem a tűéles kép miatt szeretem. És ezzel tuti nem vagyok egyedül :)

H2opok írta...

Üdv
Egy kis tanács kellene. Nemrég váltottam DSLR ről Milc re, egy Oly OMD EM10 mark 2 re. Szereztem hozzávegy,szinte vadonat új Helios 44m-4 et és persze egy M4/3 adaptert. Azt vettem észre,hogy 2-3 méteren belül elég életlen a kép nyitott rekeszen. Ez ennyit tud,vagy lehet hogy az adapter mérete nem jó. Mert hallottam ilyet is hogy az ilyen utángyártott kinai adapter lehet nem pontos méretű....? 1méteren belül éles képeket lőttem. Más. Tudnátok a Heliostól jobb (M42) tipust ajánlani esetleg? 50 es, F1.7 F2. közöttit. Köszi

Bíró Laci írta...

Sziasztok! Van egy eredeti, gyári állapotú Зенит ET masinám, Helios-44-2 2/58 objektív van rajta. Lehet, hogy érdekel valakit? Laci

Robert Fagyas - Fotós írta...

Szia Laci! Lehet a facebookra kellene kitolni. Vagy jófogás, vatera?