kedd, december 23, 2014

A nagy sör teszt

Nem úgy tesztnek indult, de ha már volt "minta", miért is ne kerülhetne fel egy ilyen kis teszt jellegű bejegyzés a blogra.



Néhány hete volt szerencsém hozzájutni néhány üveg kézműves sörhöz a Szent András Sörfőzdéből.  A Szent András Sörfőzde történetének kezdete a 90-es évek elejére nyúlik vissza. Történelmi részletekbe nem bocsátkozom, viszont megosztom itt a sörfőzde honlapját, ahol még sok-sok információ megtalálható a sörökről és elkészítésüknek mikéntjéről. 


A sörök elfogyasztásának sorrendjében készültek a jegyzetek.

Egy nagyon finom ebéd után úgy döntöttem, hogy az egyik kézműves remekművet megkóstolom.

  1. A fekete bak
Mint azt már írtam, sikerült hozzájutnom néhány üveg kézműves sörhöz melyet a Szent András Sörfőzdében készítettek hozzáértő kezek és ízlelőbimbók.

A FEKETE  tradicionális bak sör első kóstolásra magával ragadó ízzel rendelkezik. Kellően kesernyés „csokis” ízzel és nem túl pezsgős jelleggel jó választás volt így elsőre.

Pohárba öntve igazán fekete és nem mondható rá, hogy átlátszó.  Nem telt el sok idő és a 7%-os remek már érezhetően megtette jótékony hatását.

Igazi fekete, igazi kézműves finomság, jól eltalált ízvilággal.

A sörgyárgyár jellemzése:

FEKETE

Típus: tradicionális baksör
Alkoholtartalom: 7% v/v

A tradicionális baksör ízét a malátajegyek határozzák meg: a pilzeni maláta mellett kidomborodnak a karamell-maláta édes, valamint a festőmaláta pörkölt karakterei. Mindezt megfelelően fűszerezi a hallertau perle komló, amely egy erős, testes, sört eredményez.

  
  1. Ogre a hátul kesernyés

Kézműves sörös sorozat következő darabja az OGRE.  Kitöltés után nem marad meg a habja sokáig. Íze kellemes, először nem igazán karakteres, de amint elér „hátra” előjön a sör sajátságos kesernyés íze, ami egész sokáig megmarad. Nem viszi túlzásba a pezsegést ez az 5,6%-os nedű. Szomjoltásra, gyomorkarbantartásra ajánlottnak minősítem.  


A sörgyárgyár jellemzése:

Típus: pilsner
Alkoholtartalom: 5,6% v/v

A békési sörfőzde egyik zászlóshajójának számító márka valódi ugródeszka egy féktelen, ízgazdag, nevetésbe fúló sörözéshez. A sör egy markáns megkomlózott csatornát vág az íz- és alkoholérzékelés, és a legbarátságosabb sörkóstolások világa közé. A heves sörkóstolók jó lesz azonban, ha vigyáznak, mert az Ogre behízelgi és itatja magát a legjobb helyeken is.


  1. Meggyes édes

Egy ajándékba szánt darabot is sikerült néhány korty erejéig kielemezni. Ez már az a kategória, amire nem vágyom. Ez már nekem édes. Ha már sör, akkor legyen sör íze. Lányos sör kategória. Legalábbis én ezt vallom. Ritának tetszett, de egyelőre a fekete mellett tette le a voksát, ami mellesleg érthető. Ez egy olyan sör, amit egy forró nyári napon tudok elképzelni frissítőnek a maga 3,7 %-os „erejével”. 

A sörgyárgyár jellemzése:


Típus: Meggyes lager
Alkoholtartalom: 3,7% v/v

A Magyarországon termett gyümölcsök hamisítatlan zamata keveredik ebben a könnyed, fátyolos habbal töltött sörben. A meggyfák árnyékában kiforrott sör udvarát fanyar, erdei gyümölcsös illat és enyhe citromos érzés tölti meg. A gyümölcsös ízek harmonikus útitársai a malátának: a fanyar meggy vezetése mellett enyhe komló, málna és szamóca kísérik a sör útját.



  1. Betyáros a Betyár király

Csavaros üvegben érkezett, a torkomig nem is fékezett.

No, ez a sör nagyon ott van. Bele szagoltam és nem bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg. Ez „A BARNA” .  Kár, hogy csak 0,33 l-es. Kellően, de nem eltúlzottan kesernyés. És akkor jön a kellemes gyümölcsös íz, amit csak épp addig érződik, ameddig kell – nem túl sokáig. 


Nagyon, nagyon, nagyon finom ez a sör. Mondhatni: betyárosan finom.


u.i.: Rita elkobozta az üveget és a sör felét :)


A sörgyárgyár jellemzése:

Típus: gyümölcsös baksör
Alkoholtartalom: 7% v/v

A betyárok szabadsága, lovaik ereje, és a csárdabéli szépasszonyok bujasága keveredik a Betyár Királyban. A négy féle gyümölcsöt tartalmazó - meggy, szilva, feketecseresznye, áfonya - baksör markáns íze már az első kóstoláskor határozott, tekintélyt parancsoló hatást gyakorol az érzékszervekre. Aromáit, a gyümölcsöket ellenpontozva a pilseni maláta karaktere, a karamell-maláta édessége, a festőmaláta pörkölt íze határozza meg. Mindezt harmonikusan foglalja keretbe a hallertau perle komlónak köszönhető kesernyés, mégis fűszeres aroma.

  1. 2014-„es”thajnal

Ritának nem ízlik. Engem elsőre valami olyanra emlékeztetett, mintha a sörömbe borovička (szlovák borókapálinka) került volna. Kellemesen keserű a sör. A borókás íz mindvégig kísért, sőt talán ezt lehet legtovább érezni.

A sörgyárgyár jellemzése:


Típus: Lucfenyő sör / Pine ale & lager hybrid
Alkoholtartalom: 7% (v/v)

Az Esthajnal ’14, az ország első ale és lager hibrid technológiával készült lucfenyősöre minden ízében egyedülálló sörélményt kínál egy férfias ünnepléshez. A Szent András Sörfőzde limitált, karácsonyi sörkülönlegessége receptjének és hozzávalóinak köszönhetően magába zárja a karácsony illatait, zamatát. A lucfenyőhajtásokból, borókából, háromféle komlóval (citra, styrian, mittelfrüh) és pilseni-, karamell-, és búzamalátával készült sör furfangos kombinációja mostantól elengedhetetlen kelléke az ünnepi vacsoráknak és az éjszakába nyúló baráti sörözéseknek.

A címkéje szerint belefőzték az egész fenyőfát. Érthető hát a „fenyő íz”. A sör 7%-os és fél literes kiszerelésben kapható (ha kapható még egyáltalán). Nem rossz, nem rossz, de a Fekete és a Betyár király szerintem jobban betalált ízileg – legalábbis nálam.

... ha egyszerre ittam volna meg, biztos valami ilyen hatásuk lett volna ...

Tehát ha pontoznom kellene a söröket, akkor 
1. a Betyár, 
2. a Fekete és 
3. az Esthajnal 


Köszönöm a Szent András Sörfőzdének ezt az élményt – és persze kollégámnak, Milánnak a közreműködést. Remélem a kínálatuk minden darabját sikerül mihamarább megkóstolnom! Summa summarum: barnában a Szent András Sörfőzde a király.  


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezeket én is megkóstolnám! :)
Kellemes Ünnepeket!

http://fotomajoros.blogspot.hu/