Néhány hete volt szerencsém hozzájutni néhány üveg kézműves
sörhöz a Szent András Sörfőzdéből. A Szent András Sörfőzde történetének kezdete a 90-es évek elejére nyúlik vissza. Történelmi
részletekbe nem bocsátkozom, viszont megosztom itt a sörfőzde honlapját, ahol
még sok-sok információ megtalálható a sörökről és elkészítésüknek mikéntjéről.
A sörök elfogyasztásának sorrendjében készültek a jegyzetek.
Egy nagyon finom ebéd után úgy döntöttem, hogy az egyik
kézműves remekművet megkóstolom.
- A fekete bak
Mint azt már írtam, sikerült hozzájutnom néhány üveg kézműves sörhöz melyet a
Szent András Sörfőzdében készítettek hozzáértő kezek és ízlelőbimbók.
A FEKETE
tradicionális bak sör első kóstolásra magával ragadó ízzel rendelkezik.
Kellően kesernyés „csokis” ízzel és nem túl pezsgős jelleggel jó választás volt
így elsőre.
Pohárba öntve igazán fekete és nem mondható rá, hogy
átlátszó. Nem telt el sok idő és a 7%-os
remek már érezhetően megtette jótékony hatását.
Igazi fekete, igazi kézműves finomság, jól eltalált
ízvilággal.
A sörgyárgyár jellemzése:
FEKETE
Típus: tradicionális
baksör
Alkoholtartalom: 7%
v/v
A tradicionális baksör
ízét a malátajegyek határozzák meg: a pilzeni maláta mellett kidomborodnak a
karamell-maláta édes, valamint a festőmaláta pörkölt karakterei. Mindezt
megfelelően fűszerezi a hallertau perle komló, amely egy erős, testes, sört
eredményez.
- Ogre a hátul kesernyés
Kézműves sörös sorozat következő darabja az OGRE. Kitöltés után nem marad meg a habja sokáig.
Íze kellemes, először nem igazán karakteres, de amint elér „hátra” előjön a sör
sajátságos kesernyés íze, ami egész sokáig megmarad. Nem viszi túlzásba a
pezsegést ez az 5,6%-os nedű. Szomjoltásra, gyomorkarbantartásra ajánlottnak
minősítem.
A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: pilsner
Alkoholtartalom: 5,6%
v/v
A békési sörfőzde
egyik zászlóshajójának számító márka valódi ugródeszka egy féktelen, ízgazdag,
nevetésbe fúló sörözéshez. A sör egy markáns megkomlózott csatornát vág az íz- és
alkoholérzékelés, és a legbarátságosabb sörkóstolások világa közé. A heves
sörkóstolók jó lesz azonban, ha vigyáznak, mert az Ogre behízelgi és itatja
magát a legjobb helyeken is.
- Meggyes édes
Egy ajándékba szánt darabot is sikerült néhány korty erejéig
kielemezni. Ez már az a kategória, amire nem vágyom. Ez már nekem édes. Ha már
sör, akkor legyen sör íze. Lányos sör kategória. Legalábbis én ezt vallom.
Ritának tetszett, de egyelőre a fekete mellett tette le a voksát, ami mellesleg
érthető. Ez egy olyan sör, amit egy forró nyári napon tudok elképzelni
frissítőnek a maga 3,7 %-os „erejével”.
A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: Meggyes lager
Alkoholtartalom: 3,7%
v/v
A Magyarországon
termett gyümölcsök hamisítatlan zamata keveredik ebben a könnyed, fátyolos
habbal töltött sörben. A meggyfák árnyékában kiforrott sör udvarát fanyar,
erdei gyümölcsös illat és enyhe citromos érzés tölti meg. A gyümölcsös ízek
harmonikus útitársai a malátának: a fanyar meggy vezetése mellett enyhe komló,
málna és szamóca kísérik a sör útját.
- Betyáros a Betyár
király
Csavaros üvegben érkezett, a torkomig nem is fékezett.
No, ez a sör nagyon ott van. Bele szagoltam és nem bírtam
ki, hogy ne kóstoljam meg. Ez „A BARNA” .
Kár, hogy csak 0,33 l-es. Kellően, de nem eltúlzottan kesernyés. És akkor
jön a kellemes gyümölcsös íz, amit csak épp addig érződik, ameddig kell – nem
túl sokáig.
Nagyon, nagyon, nagyon finom ez a sör. Mondhatni: betyárosan
finom.
u.i.: Rita elkobozta az üveget és a sör felét :)
A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: gyümölcsös
baksör
Alkoholtartalom: 7%
v/v
A betyárok szabadsága,
lovaik ereje, és a csárdabéli szépasszonyok bujasága keveredik a Betyár
Királyban. A négy féle gyümölcsöt tartalmazó - meggy, szilva, feketecseresznye,
áfonya - baksör markáns íze már az első kóstoláskor határozott, tekintélyt
parancsoló hatást gyakorol az érzékszervekre. Aromáit, a gyümölcsöket
ellenpontozva a pilseni maláta karaktere, a karamell-maláta édessége, a
festőmaláta pörkölt íze határozza meg. Mindezt harmonikusan foglalja keretbe a
hallertau perle komlónak köszönhető kesernyés, mégis fűszeres aroma.
- 2014-„es”thajnal
Ritának nem ízlik. Engem elsőre valami olyanra
emlékeztetett, mintha a sörömbe borovička (szlovák borókapálinka) került volna. Kellemesen keserű a sör. A
borókás íz mindvégig kísért, sőt talán ezt lehet legtovább érezni.
A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: Lucfenyő sör /
Pine ale & lager hybrid
Alkoholtartalom: 7%
(v/v)
Az Esthajnal ’14, az
ország első ale és lager hibrid technológiával készült lucfenyősöre minden
ízében egyedülálló sörélményt kínál egy férfias ünnepléshez. A Szent András
Sörfőzde limitált, karácsonyi sörkülönlegessége receptjének és hozzávalóinak
köszönhetően magába zárja a karácsony illatait, zamatát. A lucfenyőhajtásokból,
borókából, háromféle komlóval (citra, styrian, mittelfrüh) és pilseni-,
karamell-, és búzamalátával készült sör furfangos kombinációja mostantól
elengedhetetlen kelléke az ünnepi vacsoráknak és az éjszakába nyúló baráti
sörözéseknek.
A címkéje szerint belefőzték az egész fenyőfát. Érthető hát
a „fenyő íz”. A sör 7%-os és fél literes kiszerelésben kapható (ha kapható még
egyáltalán). Nem rossz, nem rossz, de a Fekete és a Betyár király szerintem
jobban betalált ízileg – legalábbis nálam.
Köszönöm a Szent András Sörfőzdének ezt az élményt – és persze
kollégámnak, Milánnak a közreműködést. Remélem a kínálatuk minden darabját
sikerül mihamarább megkóstolnom! Summa summarum: barnában a Szent András Sörfőzde a király.