hétfő, június 27, 2011

Kis esti jazz, avagy jazzakkordok a Bánki-tó partján ...

(Rita és Robi közös beszámolója egy barátságos hangulatú fesztiválról.)

Múlt évben valami miatt füstbe ment tervünket, hogy ellátogatunk Bánkra a Jazzfesztiválra idén, pontosabban ezen a hétvégén sikeresen pótoltuk. Szombat délután autóba ülve célba vettük Bánkot. A határtól 22 kilométerre elterülő falucska szegletében elhelyezkedő tó adott otthont idén nyolcadik alkalommal a Louis Armstrong Jazzfesztiválnak, melynek fő finanszírozója a bánki Tó Wellness Hotel.

...a hotel és a tó...
Megérkezve a faluba már otthonosan mozogva vettük az irányt a tó irányába. A tóhoz közeli parkolók már zsúfoltak voltak. Egy kis gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy Gio-t a községháza bejáratában hagyjuk, ahol addig még nem parkolt autó :-) Gondoltuk, ha gond volna, úgyis szólnának. Jó helye volt. A koncert helyszínéhez is nagyon közel volt. Elindultunk a színpad felé. Megvettük a jegyeket és körülnéztünk. Elsétáltunk az újonan épített magaskötélpályához, kalandparkhoz is ami már messziről látható volt a tó túloldalán.

...a magaskötélpálya... (foto: innen)
Nemrég épült EU-s támogatással. Érdekesen nézett ki... Nem biztos, hogy bevállalnám... :-) Ez után visszamentünk Giohoz pár dologért, pl.: pokróc, pulóver.

... Rita és a tó...a tó és Rita...
Majd elfoglaltuk helyünket az amfiteátrumszerű lelátón. A nézőtér teljesen megtelt a műsor kezdetéig, még szlovák szó is hallatszott.
Az est házigazdája Rókusfalvy Pál volt, ő nyitotta meg - kis késéssel ugyan - a fesztivált záró koncertsorozatot. Jó humorral és iróniával fűszerezte mondandóját. Több neves hazai és külföldi fellépőnek tapsolhattunk. Élő jazzlegendák muzsikáját hallhattuk. Robi új fotóstáskája rejtett két meglepetést is :-)

... a sör(k)eink és a táncosok...
nagyon jól esett a meglepetés sör és a pattogatott kukorica. Fesztiválhangulat uralkodott - egy kicsit csak egy kicsit másképp. A színpad mellett táncosok jazztáncolták végig a koncereteket.

...a Csík Gusztáv Trio és Joan Faulkner...
Ez a tánc néha nagyon pörög, néha viszont elég toporgós. Robi kérdésére, miszerint van-e még rajtunk kívül olyan "elvetemült" ismerősünk, aki meglátogat egy jazzfesztivált - hamarosan választ kaptunk. A távolban felbukkat két ismerős arc. Anna - Rita barátnője, volt osztálytársa és Attila - Anna párja - voltak azok. Nagyon örültünk nekik.

...Attila, Anna és Rita... majd én a lelátóról a színpaddal a háttérben...
A koncertek alatt megéheztünk. A fiúk (Attila és Robi) elmentek ételvadászatra. Finom sültkolbászt ettünk (dicséretes, hogy elegendő mennyiségű mustárt adtak hozzá - nálam ez jó pont :-D ) Néhány szó a fellépőkről:
19:00 - kor a Csík Gusztáv Trio (H/CH/USA) featuring Joan Faulkner (USA) léptek fel.

...Csík Gusztáv zongorázik...
Ez a nő elképesztő!!! Mikor énekelni kezdett, akkor nem a hűvös szél miatt rázott ki a hideg ... nagyon jó hangulatot csinált. Nekem Ő volt a kedvencem (Rita). Egyszer azt mondta: "Singing is my only thing to say." - "Az éneklés az egyetlen mondanivalóm." - remélem még sokáig! :)

Joan Faulkner és Warren Waché
kb. 20:40-kor a Louis Armsrtong Tribute Band (H) feat. Warren Waché (USA) és Scott Robinson (USA) csillogtatta meg zenei tehetségét.

...pillanatképek...
Nem sokkal este tíz után pedig a víziszínpadon fellépett a Louis Armstrong Jazz Festival All Stars. A fellépők egymás kezéből ragadták ki a hangszereket.


Louis Armstrong Jazz Festival All Stars
A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány minden évben Louis Armstrong Emlékdíjat ad át egy hazai és egy külföldi előadónak, kiemelkedő személyiségnek. Idén Csík Gusztáv (Mr. Gusztav Csík) és Warren Waché kapta.

...a díjak átadásának pillanatai. Warren Waché és Csík Gusztáv...

... egy elektomos bőgő és bűvölője...
...és az előző évek díjazottjainak névsora...
Ott ülni a lelátón jó társaságban, egy csomó ember között, szól a jazz, friss, hűvös tóparti levegő lengedez, a színpad mögött a tó, rajta vadkacsák ... ezt elképzelni szinte nem is lehet, ezt át kell élni!
Zárszónak csak annyit, hogy a hangulat fenomenális, a fesztivál kihagyhatatlan. Jó volt ott lenni.

Nincsenek megjegyzések: