szerda, december 21, 2011

Prága, végre Prága...

A vágy, hogy eljussak Prágába már azóta velem volt, mióta még anno Csehszlovákia fővárosaként ismerhettem meg a tankönyvek által.
Azóta el szerettem volna jutni ebbe a csodálatos városba. Sajnos (vagy épp szerencse) nem akadtam ebben a kezdeményzéseben - hogy megláthassam, amire vágytam - társra, így ez az élmény mostanáig váratott magára. Mivel azt vallom, hogy a dolgok nem véletlenül történnek, most is csak azt mondanám erre, hogy biztos így kellett, hogy legyen, így kellett történnie.


Péntek hajnalban ébredtünk és indultunk a Hősök terére, kiindulási pontunktra. Egyre több ember jelent meg ott. Mint kiderült sok busz indult pont akkor, pont onnan... Kis késéssel megjött a miénk is. A legnagyobb és leghosszabb (ha jól tudom 15 méter, 8 keréken). És a hab a tortán, hogy egy nő volt a sofőr. Lehet, hogy van bennem némi előítélet e téren, de ilyet még nem láttam. És amikor elment megfordulni és nem sikerült neki 5-6 percen keresztül (láttuk a manővert)... hát volt bennem félelem. Viszont el kellett ismernem, hogy kitett magáért és le a kalappal, ahogyan terelgette a "kis sárkányt". Elindulva aztán célba vettük Prágát.
Útközben még megálltunk Telč-ben és tettünk egy sétát a város főterén, amit színes házak ölelnek körbe. Fotóztunk, sétálgattunk :) A történelmi városközpontot az UNESCO 1992-ben a világörökség részévé nyilvánította.
Idéznék egy tájekoztetóból, amit az interneten találtam "Telč város főterét körülvevő, majdhogynem cirkuszi pasztellszínekben pompázó reneszánsz homlokzatok és három gótikus templomtorony, illetve a tér közepén álló barokk kút és pestisoszlop gazdag fantáziával megáldott mesefilm díszleteinek tűnhetnek. A városkát középkori városfal és a magasan repülő nyári felhőkkel tarkított kék eget visszatükröző halastavak gyöngyfüzére veszi körül. Telč, és rajta kívül további negyven cseh város azonban teljes egészében autentikus, műemlékvédelmi rezervátum."
Ez után a kis pihenő után tovább folytattuk utunkat Prága felé. Odaérve már besötétedett. A karácsonyi díszítés fényeiben úszott a város. A Masaryk vonatállomásról indulva egy kis óvárosi séta következett. Kicsit szomorkás volt az idő, néha szemerkélt valami eső szerű. Szerencsére nem volt vészes. Menéztük az Orlojt, elsétáltuk a zsidó negyedbe majd sétahajóra szálltunk, ahol egy svédasztalos vacsorát költhettünk el miközben a Moldva (Vltava) vizén ringatóztunk. Kellemes volt.
Vacsora után a felső szinten gyönyörködtünk az esti városképben, a kivilágitott épületekben, hidakban... Miután kikötöttünk ismét a buszhoz sétáltunk és elindultunk szállodánk felé, ami Prágától 12 kilométerre volt Roztokyban. Elfoglaltuk szobáinkat, majd gyors zuhanyzás után nyugovóra tértünk.
Másnap reggel svédasztalos reggelivel indítottuk a napot, majd buszra szállva ismét Prága felé igyekeztünk.
Egy buszos városnézés vette kezdetét, ahol idegenvezetőnk elmutogatta azokat a látványossagokat, amiket a busz ablakából láthattunk. A buszozás után a Loretó-kápolna közelében kiszálltunk és innen már gyalogosan folytattuk a programot. A prágai vár megtekintése volt terítéken. Hogy mi mindent láttunk? A képek önnmagukért beszélnek.


... közel a vár... és a Loreto-kápolna...

... a 8mm-es Samyang akcióban ......egy-két... ahol tilos fotózni ...
A csoport egyik része Plzeň-be ment sörgyár látogatásra a másik része szabad programot kapott. Ritával úgy döntöttünk, hogy nem megyünk sörgyárat látogatni, inkább gyalogosan fedezzük fel ennek a történelmi város utcácskáinak hangulatát. Sétáltunk a Károly hídon, hallgattuk az utcai zenészeket, fotóztunk, fotózkodtunk. Rengeteg turista volt ott.


... az Arany utcácska ...

... a Károly hídon ...

Sétánk közben felfedeztünk egy hangulatos kis kocsmát, nem túl puccos berendezéssel. Egy olyan helyet, ahol jól érzi magát az ember, mert nem kell feszengnie. Melósok nézték a focit természetesen sörök társaságában. Beültünk hát és rendeltünk mi is.

Ételt is felszolgáltak. Igazi, tradicionális cseh étket ettünk (knédli, sülthús és káposzta), majd finom sörrel öblítettük le azt.

... vacsora közben ...
Mivel buszra nem számíthattunk, a vasútállomásra sétáltunk, megkerestük a jegypénztárt és megválltottuk a jegyünket Roztoky-ba. Míg a vonatra várakoztunk, még egy fénykép készítő automatát is meglátogattuk :)

... az emeletes vonat ...
Később még összefutottunk utazótársainkal és velük kerestük meg a vágányt, ahonnan a vonat indult. A vonat, ami emeletes volt, modern és nagyon közlékeny :)
Sikeresen leszálltunk Roztoky állomáson. A szállodában a zuhanyzást ismét alvás követte. :)

... a Szent Borbála-templom (Kutná Hora) ...

Reggel összeszedtük táskáinkat, majd a reggeli után bepakoltunk a buszba. Útra keltünk hazafelé. Út közben még Kutná Hora-n is megálltunk, hogy megtekintsük a Szent Borbála templomot és megnéztük a Csonttemplomot, ami elég morbid látványosság... Legalábbis szerintem. Emberi csontokat használni díszítésnek???... Hát, hogy is mondjam... El kell viszont ismernem, hogy nem mindennapi látnivaló...

... csontos pillanatok ...
Útközben fura sípoló figyelmeztető hangot adott ki a busz. Tudtam, hogy baj lesz... Az is volt. A hűtővizet szállító cső elrepedt... A javítás 5 órát vett igénybe. Így a további programpontok sajnos csúsztak. Brünben még egy kis shoppingolás következett. Itt vettünk néhány üveg cseh sört.

... a 24-es Primator komolyan beütött :) ...
A pozsonyi karácsonyi vásár megtekintése is elmaradt :( Valamikor hajnali 2-kor értünk Budapestre. Én eléggé el voltam fáradva, de boldog vagyok, és örülök, hogy a részese lehettem ennek a kirándulásnak. Köszönjük az ajándékot! NAGYON JÓ VOLT :) Rita! Neked is köszönök mindent. A szállást, az idegenvezetést, a társaságodat, mindent! :) Talán csak egy kis hóesés hiányzott...

9 megjegyzés:

Rita írta...

Ó, mily csodás képek! :)
Egyszer megfogadtam a Károly hídon, hogy ... és most elértem a célomat! Nagyszerű érzés! A csonttemplom (Kutna Hora), mint egy nagy anatómia óra :D én élveztem, az a sok, érdekes scapula, femur, cranium, radius, ulna, tibia, stb. ááá, és az agykoponyán minden varratot simán meg lehetett nézni, kedvencem a sutura coronalis ... node, 1 szó mint 100: csodaszép 3 nap volt! köszönjük az ajándékot. 3 prágai kedvenc helyem: 1. Károly híd (éjjel - nappal) 2. Szent Vitus székesegyház és rozettája 3. az "A" kocsma :-D ... és igen, a 24%-os sörci => jó anyag :)

Rita írta...

és hát Frigyesről elfelejtettünk szólni... Ő a rénszarvas, akit a képeken láthattok ... Nos, ő fogadásféleségből került oda, h elkészülhessen a Frigyes a Károly hídon, Frigyessel az Orloj előtt, Frigyes Robival, Frigyes Ritával Prágában képek :-D ennyi

Robi blogja írta...

Igazad van. Szegény Frigyes kimaradt. Sajnálom. Igen Frigyes volt a potyautas :) Én örültem, hogy ott volt :)

Rita írta...

én is örültem neki :D

plébános - Gyuszi atya írta...

csodálatos képek!

Robi blogja írta...

Köszi :) Örülök, hogy tetszenek

lzl írta...

Szia Robi!

Tegnap délelőtt találtam a blogodra, nagyon jó bejegyzésekre lettem figyelmes, ezért folyamatosan olvasom!:) Azért ehhez a cikkhez írok, mert a Párommal mi is szeretnénk meglátogatni Prágát és szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy Ti milyen utazási iroda segítségével, vagy csoporttal jutottak ki? Megköszönném a válaszodat!

Üdv: Laci

ui.:csak így tovább, maradok folyamatos olvasója a blognak!;)

Rita írta...

Kedves Laci!

Mi egy budapesti irodával utaztunk Prágába. Csak pozitív dolgokat tudok mondani az útról, az ellátásról stb. Budapestről indítják a buszokat, de bővebb infót itt találsz:

http://vivalditravel.hu/

Jó utazást és szép élményeket nektek Prágában! :)

Üdv.: Rita (és Robi)

Robi blogja írta...

Üdv Laci! Örülök, ha tetszik a blogom. Prágát csak ajánlani tudom. Meseszép város. Mint ahogy Rita már leírta, a Vivaldi Travel volt az utaztatónk. Kellemes emlékekkel lettünk gazdagabbak.