péntek, július 06, 2012

IX. Louis Armstrong Jazzfesztivál

"Salute to Joe Murányi"

Idén is részesei lehettünk a Bánkon tradicionálisan megrendezett IX. Louis Armstrong Jazzfesztiválnak, melynek helyszínei a következők voltak: a tó-színpad, a helyi templom és Tó Hotel kertje. A kétnapos rendezvénynek csak a második napján tudtunk részt venni. Így sajnos sok érdekes koncertről maradtunk le. Viszont a második nap eseményei is nagyon komoly hatással voltak ránk. Például a 11-kor kezdődő Sing'n Swing'n Sista's Gospel koncert az Evangélikus Templomban. Joan Faulkner, Joanne Bell, Harriet Lewis, és Csík Gusztáv (zongora) kíséretében jól felpörgették a napot. A koncert helyszínéül szolgáló templom teljesen megtelt. A három hölgy fergeteges hangulatot teremtett.


... Rita és Joan ... Csík Gusztáv és én ...

A koncert után következtek a fényképezkedések és az autogram osztások. Megebédeltünk, sétáltunk, üldögéltünk a tóparti stégen, majd résztvettünk a Tó Wellness Hotel kertjében megrendezett ingyenes meglepetéskoncerten.

... ebédünk :) ...Brutálisan meleg volt és nem volt túl sok árnyék az udvaron. Így hát szépen szólva is, megsültünk és elfogyasztottuk forró víztartalékainkat is.

... koncert Louis Armstrong szobrának szomszédságában ...

... Rita, Peti és én a Tó Hotel kertjében ...
A Bánki-tó víziszínpadán a program 19:00-kor kezdődött. A németországi Engelbert Wrobel's Swing Society zenekar tolmácsolásában hallgathattuk meg az első esti koncertet.

... a víziszínpad eseményei ...
Őket a Hot Jazz Band követte. Idéznék itt honlapjuk bemutatkozó részéből:

"Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band az 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztató-zenéjének eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, és oly szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, George Gershwin, Duke Ellington."

A nézőtér lassan szinte teljesen megtelt. Még a lépcsőkön is emberek ültek. A színpad melletti táncparketten hivatásos jazztáncosok ropták és emelték ezzel a est fényét. Nagyon ügyesek és kitartóak voltak.
A koncertsorozatot a Dan Nimmer Trio zárta. Ez a csapat fiatal zenészekből áll. Sokszínű repertoárral kényeztették a koncert közönségét.

Az előző nap fellépői között olyan nevek és zenekarok voltak, mint Az 55 éves Benkó Dixieland Band, a Budapest Jazz Orchestra, és nem utolsó sorban a Sing'n Swing'n Sista's és a Csík Gusztáv Trió: Csík Gusztáv, Reggie Johnson, Doug Sides.

A fesztivál ideje alatt fotó workshop zajlott Eifert Jánossal a Tó Hotel különtermében, Kárpáti Zoltán Jazz Impressions című fotóalbumát dedikálta a Tó Hotel éttermében és Salute to Joe Murányi címmel filmvetítés volt Joe bácsiról a Tó Hotel különtermében.

Elmondható, hogy színes, izgalmas programmal készültek idén is a bánki szervezők. Köszönet az élményért, köszönet a fesztiválért :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

utána olvasni és hallgatni, mert ilyen nagy zenei egyéniség kivételesen hallgatható Magyarországon!
Csík Gusztáv pedig a világ legjobb zenészeivel játszott és játszik.Felesége Joan Faulkner és barátnői szintén felejthetetlenek a világ különböző tájain...
Nagy öröm, hogy ilyen hatalmas egyéniségek voltak a bánki tó szinpadán.Gothard József

Névtelen írta...

Az a fiatal együttes, Dan Nimmer és triója a világ egyik legjobb zongoristája.Évek óta a Lincoln Jazz Centerben játszik, mivel Wynton Marsalis együttesének kiválósága!Érdemes utána olvasni és hallgatni...Folyt köv.

robertfagyasblog írta...

Köszönöm a tartalmas hozzászólást. Minden szavával egyet értek. Szeretjük Bánkot, szeretjük a jazz-t.