szombat, március 23, 2013

Makik voltak terítéken

Eljött a pillanat, amikor a (nagyon)kelet ízeit megkóstolhattuk. Végre ettünk sushi-t. Már évek óta ha csak szóba jött, furdalt a kíváncsiság és nyeldesni kezdtem, hogy vajon milyen lehet ez a japán étek.
Csütörtök este rendeltünk a Wasabi Running Sushi & Wok Restaurants-ból. Mielőtt leírnám, hogy mit is rendeltünk egy kis információ a sushiról...


Általánosan a Sushi-ról
   
A "sushi"-t szokták magyarul "savanyúnak" fordítani, de van ahol "hosszú élet költemény" -ként  adják meg a szó jelentését. Manapság sushi alatt a Japán konyhához tartozó különleges, rizzsel, halfajtákkal és egyéb egyedi hozzávalókkal készülő kis ételkészítményeket érthetjük.

Két alapvető fajtája ismert a sushi-nak: a nigiri sushi (rizs ágy rajta valamilyen feltét) és a maki sushi (szárított algalevélbe tekert rizs és benne „töltelék”)

Eredetileg hús, főleg hal tartósítására használták. A besózott halat rizs közé rakták, összepréselték, majd kövek közé ásták el. A föld alatt a rizs erjedni kezdett, és a hús nem romlott meg, így mikor hetek múlva kiszedték azt még mindig fogyasztható volt, de a rizst nem ették meg. A későbbi háborúk ideje alatt mikor kevés volt az élelem, az erjedt rizst is megették. A történelem során egyre kifinomultabb lett ez a fajta "sushi" készítési eljárás, ekkorra alapvető dolog lett hogy a megmaradt erjesztet rizst is a hússal, együtt fogyasszák. Az ilyen módon készült sushi-t nevezzük Nare-sushi-nak.

A XVII. században már rizsecetet használtak az erjedési folyamat meggyorsítására, valamint a sushi-rizs ízesítésére, de a préseléses folyamatot is alkalmazták.

A mai modern sushi Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg sushi boltját melynek neve "Yohei-zushi" volt.
(szöveg: wasabi.hu)

... szóval, hogy mit is rendeltünk? Két maki sushi válogatást. Az egyik neve Daria volt.
fotó: wasabi.hu
Ez tartalmazott 12 db makit: 2 Avokádó makit, 2 Lazac makit, 2 Pácolt japán angolna, avokádó makit, 2 Füstölt tofu makit, 2 Kacsamáj makit, 2 Tintahal, gyömbér, metélőhagyma makit és 4 Ropogós rák makit. 

A másik válogatás a Mitsuba névre hallgatott. 
fotó: wasabi.hu
Ebben volt 3 Csirkemell, ázsiai pesztó maki, 3 Tonhalkrémes maki, 3 Omlett, krémsajt, paprika maki, 3 Uborka maki. A tálcák szélét wasabi, pácolt gyömbér díszítette. Ezek tették teljessé az ízhatást.

És íme egy kis fényképes beszámoló az étekről, ami nekem nagyon tetszett. Igaz az evőpálcikákkal nem nagyon sikerült zöld "wasabira" vergődnöm, megoldottam. A csiptetés helyett felszúrtam a makit és úgy tunkoltam a szójaszószba :) Rita csak röhögött :) Próbált tanítgatni, de nem igazán jött össze a dolog.

Nem hiszem, hogy a mindennapi étrendembe benne lesz ez a finomság, de nagyon örülök, hogy kipróbáltuk. Majd kerítünk alkalmat, hogy csemegézzünk legközelebb is.

Nincsenek megjegyzések: