csütörtök, március 26, 2015

Műanyag objektív digitális vázon - HOLGA HL-N


"... nem tű éles, de hangulatos és nagyon műanyag ..."

A Holga digitális gépekre készített objektívje került hétvégén a gépemre. Egy műanyag objektív, műanyag testtel, műanyag lencsével. A képek hangulata visszaidézi a Holga gépekkel készült fotók műanyag (szín)világát. Ahol nem az a lényeg, hogy egy fotó tű éles legyen, hanem hogy hangulatos. 
www.nikonjin.com
Szombaton volt egy kis szabadidőm és egy kis gyalogtúrát tűztem ki magam elé, hogy kipróbálja ezt az újdonságot, ezt az új világot, amit ez az objektív varázsol a gép készítette fotókra.

Egy kis történelem a wikipedia szerint:

A lomográfia (az angol lomography szó fordítása, az angol szó a Lomo LC-A fényképezőgép nevéből ered) az osztrák Lomographische AG társaság levédett márkája. 

Az eredeti (orosz nevén ЛОМО Компакт-Автомат-nak hívott) kompakt fényképezőgép egy fix, 32 mm-es objektívvel van ellátva. A Lomo PLC (Lomo = Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение - Leningradszkoje Optiko Mechanicseskoye Objedinenie) 1983 óta gyártja Szentpétervárott (A Szovjetunió idején: Leningrád).

"Az ezzel a fényképezőgéppel készített képeknek nem túl jó a minőségük - a fénykép széle mindig sötétebb, mint a közepe, mely a csőeffektus következménye (a jelenség neve: vignettáció). A lomo-felhasználók ragaszkodnak ezekhez a képi hibákhoz, magukat az összes fotografikus kötöttség alól felszabadultnak nyilvánítják, sosem gondolják ki előre egy-egy kép témáját, nem foglalkoznak a fényviszonyokkal."

A lomográfia története 1991-re nyúlik vissza, mikor két osztrák egyetemi hallgató egy prágai bolhapiacon rátalált egy Lomo LC-A fényképezőgépre. A készülék ekkor már nem volt forgalomban. A két fiatal meglátta benne a potenciális kereskedelmi sikert, ezt követően megalapították a Lomographische AG-t 1992-ben, és meggyőzték a régi Lomo-üzem vezetőjét, hogy indítsa újra a készülék gyártását. 
  


Az objektív 1:8-as fényerejű és 60 mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik. Egy "fókuszgyűrű" van rajta, aminek 4 állása van. Szóval nem egy bonyolult történet. De szeretem. A f8-as fényerő miatt persze kizárólag napsütésben érdemes vele fotózni.

Itt egy animált gif, ami bemutat egy csokrot a készült képekből:


Nincsenek megjegyzések: