hétfő, július 27, 2009

Kárpátalját is meghódítottuk...

Jelentem hazatértem a 6 napos tanulmányi kirándulásról, amelyet a Kárpátok alján abszolváltunk én és még vagy 50 ember részvételével a Palóc Társaság jóvoltából. A megtett kilóméterek száma valahol 1650 körül volt (ha jól emlékszem).
Hétfőn reggel becuccoltam a Balassagyarmatról érkező buszba. Nagyon szimpatikus és ügyes sofőrünk volt. Ezt bizonyította kalandozásaink során. Azokon a tekervényes helyenként szűk utakon, melyeken jártunk biztos kézzel irányitotta a buszt.
Összeszedtünk a csapatot szécsénykei, balogi, nyéki, hidvégi....stb, majd a végén sági megállóval és célbavettük Ukrajnát. Egy kicsit furcsa volt hogy szinte senkit nem ismertem a buszon, mások meg már úgy üdvözölték egymást, mint régi ismerősök. Node ilyennel soha nem volt gondom :-) Beszélgettünk, ismerkedtünk, nevetgéltünk, egyszóval oldódtunk :-)
Egy kicsit tartottam ettől a kirándulástól. Valahogy el vagyunk szokva már a vámvizsgálatoktól, a hosszú sorbaállásoktól, a határon való kérdőivek kitöltögetésétől, meg az izgalomtól, hogy hogy fognak belekötni az emberbe. Kicsit fagyos volt a hangulat, a 35 fokos melegben is. Szerencsére benei idegenvezetőnk Horváth Béla közbenjárt értünk és a sofőrünk segitségére sietve elintézték a kötelező papírokat.
Hogy mi is történt a 6 nap alatt, azt a most következő néhány sorban leirom és illusztrálom néhány fotóval:


1. nap
- megérkezés Benére,
- elszállásolás,
- fogadóest a Faluházban.2. nap
- Vereckei-hágó (emlékmű),
- Vezérszállás (busz ablakából Árpád-vonal erődrendszer egyik bunkere)


- Szolyva (a 40 ezer ártatlan magyar temetője, emlékhelye)

- Beregvár (Schönborn-kastély és parkja)

3. nap:
- Huszt romvára,

- Visk ( templom, faragott oszlopok, fatáblák a templom körül)

- Técső (ref. templom, gazdag kazettás mennyezet)


- Rahó: a Fekete-és a Fehér-Tisza összefolyása, Európa közepe

4. nap:
- Munkács vára (kiállítások, séta a teraszokon, műsor Zrínyi Ilona és a kis II. Rákóczi Ferike szobránál),
- Ungvár vára (kiállítások, Herkules és Turul-szobor, skanzen)- Gerény: rotunda (hajós templommá átalakítva, a körtemplom freskói)

5. nap:
- Csetfalva (csodálatos ref. templom és harangláb, Makovecz-stílusú új kat. templom)

- Tiszaújlak (Turul-emlékmű az első győztes Rákóczi-csata emlékére emelve a Tisza partján, az eredeti talpazata a városközpontban a szovjet katonák emlékművén)

- Nagyszőlős (kat. templom, Perényi-kastély emléktáblával - 48-49-es vértanú, Kankóvár),

- Bene (ref. templom, kat. templom),
- Beregszász (Bereg-vidéki Múzeum, kat. templom, Sz. István szobra, II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanárképző Főiskola)- Bene (búcsúest)
Ezen az estén mi is szerettünk volna kedveskedni szállásadóinknak egy kis műsorral. Különböző műsorszámok születtek.
6. nap:
- hazatérés - Útközben hazafelé még megálltunk egy kis időre Máriabesnyőn, ahol egy érdekes két szintes templom volt. Alsó és felső templomból állt.

Eléggé fárasztó ennyit utazni, de az égiek kegyesek voltak hozzánk és vastag felhőzettel takarták előlünk a napsugarakat. Ennek köszönhetően könnyebb volt elviselni az utazás nehézségeit.

Köszönöm a lehetőséget, hogy utazhattam. Nagy élmény volt. Jó volt megismerni új embereket, szerezni új kapcsolatokat, látni más vidékeket... Tetszett a látvány, ami a szemem elé tárult. Hegyek, völgyek, vagy hullócsillagok... :-)

6 megjegyzés:

baowah írta...

azert az ordogvillas hastancos kemeny ajandekmusor.

verszomjas palocok.

Robi blogja írta...

Az ördögvillás hastáncos hölgy még a vendéglátók elmaradt ajándéka volt. Mindenesetre mutatósan "tekergett" :-)

baowah írta...

szurnad? :)

na es mi van a szemuveges gitarossal?

Robi blogja írta...

Már megint buta vagy :-)
Nincs vele semmi. Mi volna vele. Biztos jól van :-)

GR írta...

Így szervezett úton elmennék én is egyszer. Magánakcióban valahogy nem mernék arrafelé mászkálni, mármint Ukrajnában. Pedig biztos csak előítéleteim vannak.

Robi blogja írta...

Ha lesz lehetőséged, semmiképp ne hagyd ki! Serintem igy szervezett úton, idegenvezetővel nyugisabb a dolog... Még ami érdekelne, hogy télen milyen az a táj?