kedd, április 26, 2011

Hollókői Húsvéti Fesztivál 2011

A terv, hogy húsvét hétfőjén ellátogatunk Hollókőre teljesült. Hétfő reggel korán keltünk. Természetesen első dolgom az volt, hogy megöntsem Ritát. Kíméletes voltam. Én sem szeretnék egy pohár vízzel a nyakamban ébredni. :-) Gyorsan összeszedtük a cuccainkat, enni, inni pakoltunk és már indultunk is. Az időjárás is öntözködni kívánt. Hullt is az égi áldás. Egész úton odafelé esett az eső. Szomorú is voltam ez miatt.
Odaérve láttuk, hogy a falu még csak akkor ébredezik, így szerencsére még a falu felett elhelyezkedő parkolóban sikerült leállítanunk Gio-t. Csak néhány ember járt-kelt az utcákon. Mi a hétfői misére siettünk. A templomba érve egy néni odaszólt nekünk, hogy menjünk beljebb nyugodtan, vagy menjünk fel a kórusra... Összenéztünk Ritával, hogy: Hova??? Akkor kis templomban kórus (karzat)...
Láttunk egy létrát, hát fel mentünk. És láss csodát, tényleg volt karzat. A kántorral együtt hatan voltunk fent. Mondhatni vip helyünk volt. Mise után szétnéztünk kicsit a faluban. Egyre több embert lehetett látni az utcákon. Lassacskán előbújtak a portékáikat áruló árusok is.
Mivel vittünk reggelit, az autóhoz indultunk, de mivel érkezésünkkor még nem árultak belépőket, kifelé menet váltottuk meg azokat.
Megreggeliztünk, majd vissza indultunk a faluba. Még egy ismerős arcot is felfedeztem a tömegben. A Folk Error brácsásával Kaszap Atillával futottunk össze párszor. :-)
Sokat sétáltunk, belátogattunk a különböző népi dolgokkal foglalkozó udvarokba, házakba. Hihetetlenül sokszinű világba csöppentünk.


Gyönyörű fazekas munkáktól a fafaragáson keresztül, mindenféle kézimunkák, házilag készített szappanok, gyerek játékok, fülbevalók, nyakláncok és még sorolhatnám...


A levegőt a vendéglők környékén mindenféle finom illat töltötte meg. Az emberek beszédjét a hangosan kínálgató árusok hangja törte meg. Különböző népviseletbe öltözött legények, leányok, asszonyok jártak az emberek között színesítve a fesztiválon résztvevő tömeget.

A várhoz vezető domb megmászása után megpihentünk a domboldalon a várral szemben. Jól esett. A várnál három lóval lehetett pacigolni. Szép volt a kilátás onnan fentről. Sajnos gyülekezni kezdtek az esőfelhők, ezért vissza indultunk az autóhoz. A dombról lefelé egy másik úton mentünk. Már várt minket az uzsonna is.


Ez után sajnos eleredt az eső, így a tombola sorsolást esernyő alatt vártuk meg. Mivel az eső nem nagyon akart elállni nem vártuk meg a meghirdetett táncházat. Nagyon jó nap volt. Tele röhögéssel, jókedvvel. Aki teheti és érdekli a hagyományőrzés, a néptánc és népzene, annak csak ajánlani tudom, hogy látogasson el Hollókőre!
Rita! Köszi a társaságot :-)

4 megjegyzés:

Rita írta...

olyan jó volt olvasni ezt itt :)

robertfagyasblog írta...

Örülök. Jó volt ott lenni :-)

Rita írta...

Valóban :)
Milyen jó lesz visszaolvasni ezt mondjuk 20 év múlva :)

robertfagyasblog írta...

csak éljünk még 20 év múlva! És létezzen ez a blog! :-)