szerda, október 05, 2011

Egy kis Bernecebaráti látogatást tettünk...

Autómosással inditottam a szombatomat. Engedve az időjárásjelentők hozzáértő híreinek, jóslatainak, miszerint az elkövetkező hétvégéken már nem valószínű nyári jellegű időjárás, egy kis kirándulást tettünk az Ipoly túloldalán fekvő kis falucskába Bernecebarátiba. Már egy ideje szemeztünk az országútról messziről látható falu templomával, ami egy magaslaton állva hirdeti, hogy ott egy falut rejt a tölgyfák árnyéka. Ipolyságnál a magyarországi oldalon Letkés (szlovák oldalon Szalka) irányába vettük az irányt. Mindjárt az első falu Bernecebaráti.

... a templomkert és környéke ...
Első programpontként meglátogattunk a templomot, templomkertet. Giorgiot leparkoltuk az óvoda mellé, majd megmásztuk a lépcsőket amik a templomhoz vezettek. A kertben időztünk egy kicsit. Üldögéltünk, fotózgattunk. Jó lett volna benézni a templomba, de sajnos zárva volt. Majd legközelebb :-)

Erre a hétvégére látványos szüreti felvonulást, kultúrműsort és ügyességi versenyeket hirdettek a falu ízlésesen mutató honlapján. Sisa Pista emlékére erejüket, ügyességüket fitoktató legények próbáit volt szerencsénk megnézni, amiket a falu különböző pontjain, kereszteződéseiben hajtottak végre. A népviseletbe öltözött fiatalok és idősek zeneszóra vonultak végig a falu utcáin. Ki gyalogosan, ki traktor pótkocsijára ülve.

... népviseletbe öltözött táncosok ... és a vonuló tömeg ...

... a legfiatalabbak is csatlakoztak ...
Parádés menet volt. A lányok pogácsával, kaláccsal a fiúk borral kínálgatták a kíváncsiskodókat.
Kellemes, jópofa, hangulatos kis buli volt ez a Bernecebaráti(-i).

... a legények próbatétele ... a Szent Korona forma dísz szőlőből ...
Hazafelé Ipolyságon sétálgattunk és fagyiztunk. Tervbe vettünk egy kis piknikezést is, de valahogy nem találtuk meg az igazi helyszínt :-) Hirtelen felindultságtól vezérelve úgy döntöttünk, hogy a pikniket a halastó partján ejtjük meg. Így is lett.

... repül a, repül a ... így piknikeztünk a tóparton :-) ...

... próbálkozás az új Metz vakuval ...
Élveztem ezt a kirándulással, piknikkel megfűszerezett napot, jó volt. Kár, hogy gyorsan elrohant...

Nincsenek megjegyzések: