csütörtök, március 15, 2012

Kirándulás Kárpátaljára!!!

„VERECKE HÍRES ÚTJÁN…”

A Palóc Társaság kárpátaljai barangolása múltban, jelenben

Kárpátalja magyarsága az ezeréves láng őrzője. Kárpátalja gyönyörű föld, magas bércek és szelíd lankák földje, ahol az Ung és a Tisza még csikófürge folyású, s bár az itt élők sorsukhoz szegezve élnek itt, magyarnak lenni mégis itt is gyönyörűség. Látogatásukra, a velük való ismerkedésre újból útra kelünk. Jöjjön velünk, aki ősi otthonunkat visszafoglaló elődeink lába nyomát keresi, aki gazdag történelmünk dicső helyszíneit látni óhajtja, aki meghallja még a hazát oltalmazó várak dús düledékein, miről mesélnek a kövek. Jöjjön velünk, ha arra kíváncsi, hogyan vívják ma mindennapos küzdelmüket a szülőföld megtartásáért és magyarságuk megtartásáért a tisztavizű folyóink forrásvidékén élő magyar testvéreink!
Barangolásunkat hat naposra tervezzük. Ebből egy az oda- és egy a visszaút. A közbeeső négy nap jut valójában a felfedező barangolásokra.
Csillagtúráink során magyar emlékek után kutatva sétálunk majd Beregszász, Munkács és Ungvár belvárosában, adózunk majd a kuruckor hőseinek a munkácsi várban és Szentmiklóson, meghódítjuk Nevicke, Szerednye, Kankó, Huszt és Nyalábvár romjait, bekukkantunk a II. világháborús honvédő Árpád-vonal bunkerébe, Rókamezőn a vashámorba, Izán a kosárfonás, Nagyberegben a beregi szőttesek titkait lessük el.

Emlékmű a Vereckei-hágón ... Munkács várának regélő tornyai ... Bús düledékei Huszt várának
Megcsodáljuk a fa- és kőtemplomok művészi szerkezetét és díszeit Csetfalván és Alsókalocsán, megkóstoljuk Szerednye tüzes borát Dobó Istvánra, Eger várának hős védőjére emlékezve. Találkozunk a kárpátaljai magyar irodalom jeles képviselőivel is.

A szolyvai emlékpark ... Turul-emlékmű Tiszaújlakon
Ezeréves határainkon, a Vereckei- és a Toronyai-hágón azon elmélkedünk, vajon leljük-e honunk a hazában… S a Szinevéri-tó partján pihengetve raktározzuk el élményeinket. Hazafelé jövet Tátoson és Csarodán a templom csendjében tartunk pihenőt s búcsúzunk el végleg az örök járású Tiszától.

Barangolásunkat 2012. július 26-án, csütörtökön kezdjük és 31-én, kedden fejezzük be.
„Otthonunk” e négy nap alatt a Borzsa folyó partján fekvő Bene községben lesz magánházaknál, mint legutóbb. Vendéglátóink kényelmes, egy – két ágyas szobákkal, tiszta fürdőszobával várnak bennünket. A bőséges reggeli elfogyasztása után bocsátanak útra és ugyancsak bőséges, ízletes estebéddel várnak vissza.

... Ilyen házakban várnak a benei vendéglátók ...
Az utazás kényelmes, jól felszerelt, az előírt feltételeknek megfelelő autóbusszal valósul meg.

Ukrajna még nem tagja az Európai Uniónak, ezért a magyar-ukrán országhatár átlépéséhez érvényes útlevél szükséges!

Ukrajnában a hivatalos fizetőeszköz a hrivnya. Magánházaknál a forintot is elfogadják.
A kárpátaljai barangolás részvételi díja 180.- Euro.
A részvételi díj tartalmazza az útiköltséget, a szállás, reggeli és estebéd költségét, a helyi szakvezető díját és szervezési költséget.
A részvételi díj nem tartalmazza az utasbiztosítást (ezt minden utas saját akarata szerint döntve teszi meg) és az esetleges belépődíjakat (erre ajánlatos némi zsebpénzt félretenni).

A részvételi díj befizetése két részletben történhet. A 100.- Euro előleget március 31-ig, a maradék összeget június 30-ig kérjük befizetni.

Jelentkezni élőben a szervezőnél, a 047 / 488 53 13-as távbeszélőszámon vagy a z.urban@paloctarsasag.real-net.sk villámlevélcímen lehet március 31-ig.

A jelentkező jelentkezésekor adja meg lakcímét, távbeszélőszámát, születési időpontját és útlevele számát (akinek egyelőre útlevele nincs, az váltsa ki és legkésőbb június végéig tudassa útlevele számát)! A jelentkezők a kárpátaljai barangolás előtt megfelelő időben az utazással kapcsolatos részletes tudnivalókat tartalmazó körlevelet kapnak.

Kérem, hogy saját érdekében minden utazni vágyó vegye komolyan a megjelölt határidők betartását, megkönnyítve ezzel a szervező munkáját és a vendéglátók felkészülését is!

Palócmagyari szeretettel várja a jelentkezéseket Z. Urbán Aladár szervező, Palóc Társaság

Nincsenek megjegyzések: