Néhány hete volt szerencsém hozzájutni néhány üveg kézműves
sörhöz a Szent András Sörfőzdéből. A Szent András Sörfőzde történetének kezdete a 90-es évek elejére nyúlik vissza. Történelmi
részletekbe nem bocsátkozom, viszont megosztom itt a sörfőzde honlapját, ahol
még sok-sok információ megtalálható a sörökről és elkészítésüknek mikéntjéről.
A sörök elfogyasztásának sorrendjében készültek a jegyzetek.
Egy nagyon finom ebéd után úgy döntöttem, hogy az egyik
kézműves remekművet megkóstolom.
- A fekete bak
Mint azt már írtam, sikerült hozzájutnom néhány üveg kézműves sörhöz melyet a
Szent András Sörfőzdében készítettek hozzáértő kezek és ízlelőbimbók.

Pohárba öntve igazán fekete és nem mondható rá, hogy
átlátszó. Nem telt el sok idő és a 7%-os
remek már érezhetően megtette jótékony hatását.
Igazi fekete, igazi kézműves finomság, jól eltalált
ízvilággal.
A sörgyárgyár jellemzése:
FEKETE
Típus: tradicionális
baksör
Alkoholtartalom: 7%
v/v
A tradicionális baksör
ízét a malátajegyek határozzák meg: a pilzeni maláta mellett kidomborodnak a
karamell-maláta édes, valamint a festőmaláta pörkölt karakterei. Mindezt
megfelelően fűszerezi a hallertau perle komló, amely egy erős, testes, sört
eredményez.
- Ogre a hátul kesernyés

A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: pilsner
Alkoholtartalom: 5,6%
v/v
A békési sörfőzde
egyik zászlóshajójának számító márka valódi ugródeszka egy féktelen, ízgazdag,
nevetésbe fúló sörözéshez. A sör egy markáns megkomlózott csatornát vág az íz- és
alkoholérzékelés, és a legbarátságosabb sörkóstolások világa közé. A heves
sörkóstolók jó lesz azonban, ha vigyáznak, mert az Ogre behízelgi és itatja
magát a legjobb helyeken is.
- Meggyes édes

A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: Meggyes lager
Alkoholtartalom: 3,7%
v/v
A Magyarországon
termett gyümölcsök hamisítatlan zamata keveredik ebben a könnyed, fátyolos
habbal töltött sörben. A meggyfák árnyékában kiforrott sör udvarát fanyar,
erdei gyümölcsös illat és enyhe citromos érzés tölti meg. A gyümölcsös ízek
harmonikus útitársai a malátának: a fanyar meggy vezetése mellett enyhe komló,
málna és szamóca kísérik a sör útját.
- Betyáros a Betyár
király
Csavaros üvegben érkezett, a torkomig nem is fékezett.

Nagyon, nagyon, nagyon finom ez a sör. Mondhatni: betyárosan
finom.
u.i.: Rita elkobozta az üveget és a sör felét :)
A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: gyümölcsös
baksör
Alkoholtartalom: 7%
v/v
A betyárok szabadsága,
lovaik ereje, és a csárdabéli szépasszonyok bujasága keveredik a Betyár
Királyban. A négy féle gyümölcsöt tartalmazó - meggy, szilva, feketecseresznye,
áfonya - baksör markáns íze már az első kóstoláskor határozott, tekintélyt
parancsoló hatást gyakorol az érzékszervekre. Aromáit, a gyümölcsöket
ellenpontozva a pilseni maláta karaktere, a karamell-maláta édessége, a
festőmaláta pörkölt íze határozza meg. Mindezt harmonikusan foglalja keretbe a
hallertau perle komlónak köszönhető kesernyés, mégis fűszeres aroma.
- 2014-„es”thajnal

A sörgyárgyár jellemzése:
Típus: Lucfenyő sör /
Pine ale & lager hybrid
Alkoholtartalom: 7%
(v/v)
Az Esthajnal ’14, az
ország első ale és lager hibrid technológiával készült lucfenyősöre minden
ízében egyedülálló sörélményt kínál egy férfias ünnepléshez. A Szent András
Sörfőzde limitált, karácsonyi sörkülönlegessége receptjének és hozzávalóinak
köszönhetően magába zárja a karácsony illatait, zamatát. A lucfenyőhajtásokból,
borókából, háromféle komlóval (citra, styrian, mittelfrüh) és pilseni-,
karamell-, és búzamalátával készült sör furfangos kombinációja mostantól
elengedhetetlen kelléke az ünnepi vacsoráknak és az éjszakába nyúló baráti
sörözéseknek.
A címkéje szerint belefőzték az egész fenyőfát. Érthető hát
a „fenyő íz”. A sör 7%-os és fél literes kiszerelésben kapható (ha kapható még
egyáltalán). Nem rossz, nem rossz, de a Fekete és a Betyár király szerintem
jobban betalált ízileg – legalábbis nálam.
Köszönöm a Szent András Sörfőzdének ezt az élményt – és persze
kollégámnak, Milánnak a közreműködést. Remélem a kínálatuk minden darabját
sikerül mihamarább megkóstolnom! Summa summarum: barnában a Szent András Sörfőzde a király.