hétfő, október 21, 2013

Táncfotó workshop Eifert János vezetésével


Szombaton egy újabb workshop részese lehettem, amelyet Táncfotó témában indított a fotosworkshop.hu. A workshop vezetője Eifert János volt. Ő volt a bánki Jazzfesztivál fotóversenyének az elnöke, ahol első helyezést ért el egyik fotóm

A workshop helyszíne az MMS Mozdulatművészeti Stúdió (MOHA) volt. Érdekes helyen van. A nap egy kis gyaloglással indult. Elnéztem a kiszemelt villamosmegállót, ezért aztán egyel később tudtam csak leszállni :)

A Stúdió egy gyártelep udvarán van. Egy kis keresgélés után azért csak megtaláltam. Első benyomásom nagyon pozitív volt. Talán azért, mert annyira otthonos volt minden. 

Szépen lassan összejött a csapat, mindenki megérkezett. 
... első helyszínünk ...


A workshop két helyszínen zajlott. Először az emeleti terembe mentünk, és ismerkedtünk a táncfotózás alapjaival. Táncosaink követték az instrukciókat, mi pedig próbáltuk elkapni azokat a pillanatokat, amik jól mutatnak majd egy kis utómunka után.

 









A félidőben átvonultunk egy lámpákkal teli terembe, ahol egy kis díszlet felállítás után nagy dolgokba kezdtünk. Lehetett érezni, hogy János tudja mit akar láttatni a fotókon. Terelgette táncosainkat, miként és hogyan burkolózzanak a leplek mögé úgy, hogy a fények azért mégiscsak megmutassák őket, mozdulataikat és sziluettjüket. 

... melegítés ... 

... árnyékszív ... 

... fantom ... 

... második helyszínünk ... 

... Eifert János navigálja a táncosainkat ... 



 






... elsuhan ... 




... angyali ... 

Volt valami a levegőben...

Eifert János és szerény személyem :)

Amit elmondhatok, hogy ez a wokshop merőben más volt, mint a Szipál Martin-os. Ez a két művészember teljesen más stílusban oktat, más tanítási formákat képvisel, módszereik is mások. Mivel mindkét wokshop résztvevője voltam, úgy gondolom tudok véleményt nyilvánítani ezügyben. Míg Martinnál voltak olyan "kötelező körök"  - minden résztvevő külön fotózott - melyekből megtanultuk a portréfotózás alap tételeit. Ez utóbbi kötetlenebb, de mindenképp nagyon tanulságos volt minden pillanata és látványos végeredményeket produkált.

... Csapatunk (fotó: Farkas Gabi) ...

Nagyon köszönöm, hogy részese lehettem ennek a workshopnak is. Köszönet jár még táncosainknak is, akik hősiesen viselték úgy az instrukciókat, mint a reflektorok fényeit. Bízom benne, hogy soraim és fotóim által valamennyire át tudom adni a hangulatot, ami ott uralkodott.

Nincsenek megjegyzések: