vasárnap, október 06, 2013

Szipál Martin workshop


Hogy ki Szipál Martin? Idézet a wikipedia.hu-ról:

Szolnokon született 1924-ben, édesapja Szipál Márton Károly udvari fényképészmester volt. Debrecenben töltötte gyermekkorát és fiatalkorát, majd Budapesten telepedett le. A fotózást Münchenben tanulta, 1942-ben tett mestervizsgát. A második világháború alatt pilóta volt, később hadifogságba került. 1946-ban nyitotta meg első üzletét Debrecenben. 1953-ban tagja lett a Budapesti Fényképész Szövetkezetnek, 1954-ben alapítótagja a Debreceni Művészfényképészek Szövetségének, 1956-ben pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének 1956-ban emigrált, az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol keresett fotós lett belőle. Képeit ezt megelőzően kiküldte egy münchenben megrendezett nemzetközi kiállításra, ahol 1000 dollárral honorálták műveit. Ezután Hollywood felé vette az irányt, s négy évtizeden keresztül fényképezett filmsztárokat, többek között John Wayne-t, Tommy Lee Jones-t, Leslie Nielsent, Tracy Nelsont, Charlene Tiltont, Margaux Hemingway-t, Timothy Huttont, Priscilla Presley-t illetve Kareem Abdul-Jabbart. 1997-ben tért vissza Magyarországra, azóta itt él, fotósújságok munkatársaként dolgozik és tanít. Több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. Munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.
(wikipedia.hu)   

Ajándékba kaptam Ritától a lehetőséget, hogy részt vehettem Szipál Martin workshopján. Köszönöm, igazán nagy élmény volt. Soha nem gondoltam volna, hogy - már elnézést a fogalmazásért - egy darabka történelem kezei alatt tanulhatok, tudhatok meg sok-sok mindent a portréfotózásról.


Először Martin képeit néztük meg és ismerkedtünk meg a kompozíciók miértjeivel. Azokkal a geometriai szabályokkal, melyek minden fotóján megtalálhatóak... Majd a portréfotózás megvilágítási módjait és módszereit, a fények típusait vettük sorba és próbáltuk ki és próbáltuk azokat elsajátítani. Hála gyakorlott modellünknek Gabinak, aki mindenben segítségünkre volt, könnyen ment minden :)

Nem mondanám, hogy mindent tudok, ami elhangzott a workshop alatt, de igyekezni fogok a gyakorlatban is felhasználni azokat a szabályokat, melyeket Martintól megtanulhattam. Akit érdekelnek a portéfotózás szabályai, mikéntjei és miértjei, annak csak ajánlani tudok egy ilyen workshop-ot. 

És akkor néhány werkfotó:


Martin és én :)

Akiknek még köszönet jár azok a szervezők . Köszi Niki, köszi Gabi. És nem utolsó sorban persze: köszönöm Martin :)

Nincsenek megjegyzések: